free
hit counter

Is tahin gezond?

Tahin is een pasta dat gemaakt is van sesamzaden. Deze komt voornamelijk veel voor in het Midden Oosten en het Middellandse Zee gebied. Tahin wordt ook wel tahini genoemd en het kan worden geserveerd met veel verschillende maaltijden. Zo wordt tahin geserveerd bij shoarma, hummus of bij falafel. Verder kan tahin worden gebruikt bij broodbeleg. Daarnaast is de vraag of tahin gezond is. Het staat vast dat tahin gezond is. Hieronder vertellen we meer over de voordelen van het eten van tahin.

Waarom tahin gezond is

Tahin zit boordevol met allerlei belangrijke voedingswaarden. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van de belangrijke voedingswaarden die in tahin zitten en een goede invloed op je gezondheid hebben.

  • Een bron van mineralen
  • Bron van vitaminen
  • Er zit methionine in
  • Veel onverzadigde vetten
  • Veel proteïnen

Allereerst is tahin gezond, omdat er veel mineralen in zitten. Tahin is namelijk een van de producten met het grootste gehalte aan calcium. Calcium is ontzettend belangrijk voor het gebit en de botten in je lichaam. Door er voor te zorgen dat je lichaam genoeg calcium binnenkrijgt zorgt er voor dat de kans op botontkalking op latere leeftijd wordt verminderd. Daarnaast is calcium ook nog eens goed voor de bloedstolling, voor de werking van de spieren en de zenuwen en voor het transporteren van de andere mineralen in je lichaam. Alleen daarom is het al erg goed voor je lichaam om tahin te eten, maar er zitten nog meer mineralen in. In tahin zitten ook de mineralen fosfor, lecithine, magnesium en ijzer.

Naast de mineralen zitten er veel gezonde vitaminen in tahin. De meeste vitaminen komen uit het B-complex. Dit zijn vitamine B1, B2, B3, B5 en B15. Vitamine B1 is belangrijk voor de werking van het hart en het zenuwstelsel. Daarnaast is het goed voor de energievoorziening. Vitamine B2 en B3 zijn ook goed voor de energievoorzieningen. Er kan dus wel worden gezegd dat tahin goed is voor de energie in het lichaam. Tot slot zit er vitamine E in. Vitamine E is een belangrijke antioxidant voor het lichaam en het bevordert de stofwisseling in het lichaam.

Verder beschikt tahin ook over methionine. Dit is een aminozuur en het ondersteunt het reinigen van de lever. Voldoende inname van deze aminozuur is belangrijk voor het lichaam, omdat het niet door het lichaam zelf gemaakt kan worden. Tot slot is het goed voor je lichaam om tahin te eten, omdat er onverzadigde vetten en veel proteïnen in zitten. De onverzadigde vetten zijn de vetten die goed zijn voor je lichaam. Ze helpen het cholesterol tegen te gaan en ze zijn makkelijker verteerbaar. Daarnaast zijn proteïnen belangrijk omdat ze de bouwstoffen van het weefsel in ons lichaam zijn.

Tip – maak heerlijke tahin broodjes

Een echte snack uit Armenië is het maken van tahin broodjes. Dit is vooral een snack en geen normale maaltijd, maar voor visite en voor jezelf is het heerlijk om dit eens te eten. Bovendien krijg je op deze manier ook de gezonde stoffen van tahin binnen.

1 gedachte over “Is tahin gezond?”

Plaats een reactie