free
hit counter

Is druivensap gezond?

Voor de meeste mensen is het belangrijk om gezond te leven en er fit uit te zien. Daarom kiezen we al snel voor een gezond sapje in plaats van cola of andere frisdrank. Een van deze sappen is druivensap. We gaan er van uit dat druivensap gezond is, omdat het van druiven gemaakt is en druiven zijn gezond toch? Echter is het vaak niet zo eenvoudig. Er zijn namelijk verschillende soorten druivensap en er zijn zowel voordelen als nadelen aan het drinken van druivensap. Hieronder bespreken we waarom druivensap gezond kan zijn en waarom het niet gezond kan zijn.

De voordelen van druivensap

Wanneer je druivensap drinkt dan krijgt je lichaam ook stoffen van de originele druiven binnen en druiven hebben diverse voordelen voor onze gezondheid. Hieronder hebben we de voordelen benoemd.

  • Verkleint de kans op kanker
  • Helpt tegen Alzheimer
  • Goed voor de nieren
  • Goed voor de huid

Onderzoek heeft aangetoond dat de stoffen in druiven kunnen helpen bij het bestrijden van kanker. Dit komt door de polyfenolen die in druiven zitten. Dit is een antioxidant dat erg belangrijk is voor je lichaam om binnen te krijgen. Deze stof wordt het meest gevonden in rode druiven en het kan het lichaam ook beschermen tegen stralingen van de zon. De antioxidanten zorgen er namelijk voor dat vrije radicalen worden bestreden en die kunnen ontstaan door zonlicht, slecht eten, ouderdom, roken, stress of alcohol. Hiermee wordt ook de kans op Alzheimer tegengegaan. Vrije radicalen kunnen naarmate je ouder wordt schade aanrichten aan de hersenen en dit kan leiden of Alzheimer.

Ouderdom gaat ook gepaard met een rimpelende huid. Daarom is druivensap gezond voor de huid, omdat het ouderdom van de huid tegengaat. Tot slot is druivensap gezond voor de nieren. Druiven kunnen de zuurgraad verminderen van het urinezuur en daardoor komt er minder druk op de nieren.

De negatieve kant van druivensap

Wanneer je echter naar de supermarkt gaat om druivensap te kopen dan zie je veel pakken op het schap staan. Deze hebben mooie afbeeldingen en hebben slogans die doen verlijden dat de druivensap gezond is. Echter hebben de meeste pakken veel toegevoegde voedingsstoffen, waardoor ze toch niet zo gezond zijn als veel mensen denken. Zo zijn er vaak kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd om de smaak te verbeteren. Verder worden er middelen in gedaan om het langer houdbaar te houden en is het vaak druivensap uit concentraat. Dit houdt in dat het water uit het druivensap wordt onttrokken op de plek waar het wordt geoogst en na transporteren wordt er weer water aan toegevoegd. Op deze manier wordt er bespaard op de transportkosten. Je drinkt dus vaak niet het geheel originele druivensap.

Ook is druivensap vaak rijk aan calorieën. Bij het drinken van druivensap kan je lichaam namelijk meer suikers binnenkrijgen dan bij het drinken van Cola of een andere frisdrank. Druivensap beschikt over veel pure suikers. Tot slot bevat druivensuiker veel glucose. Dit kan er voor zorgen dat het bloedsuikerspiegel binnen een korte termijn snel toeneemt. Wanneer dit te vaak gebeurt dan kan het zorgen voor diabetes.

Plaats een reactie