free
hit counter

Is cola ongezond?

Tegenwoordig wil vrijwel iedereen wel gezond leven. Wanneer we gezond leven zien we er gezonder uit, zien we er fitter uit, worden we ouder en worden we ook minder snel ziek. We worden ons dan ook steeds meer bewust van gezonde voeding en gezond drinken. Een van de meest populaire frisdranken in de wereld is cola. De meeste mensen gaan er van uit dat cola ongezond is. Klopt het dat cola ongezond is? Ja, dat klopt. En is Coca Cola zero gezond? Nee, ook Coca Cola Zero is ook ongezond. Hieronder vertellen we er meer over.

Waarom is cola ongezond?

Hieronder hebben we de belangrijkste negatieve gevolgen van het drinken van Cola benoemd.

  • Het is een dikmaker
  • Slecht voor tanden en gebit
  • Slecht voor de weerstand

Wanneer je een glas cola van 250ml drinkt dan krijgt je lichaam al meer dan 100 calorieën binnen. Dat zorgt er voor dat je snel dik kunt worden van cola. Helemaal wanneer je er een gewoonte van maakt om iedere dag weer een glas cola te drinken dan kan dat na een jaar aardig wat kilo’s zijn die je lichaam er bij krijgt. De kans op het krijgen van diabetes en obesitas wordt vergroot door het drinken van cola. In cola wordt namelijk bijzonder veel suiker toegevoegd. De suikers die in cola zitten, zitten er in om er een lekkere zoete smaak aan te geven.

Daarnaast is cola ongezond voor je gebit en voor je botten. De hoeveelheid suikers die in cola zitten zorgen niet alleen dat je er dik van kunt worden. Ze zijn ook bijzonder slecht voor je gebit. Het drinken van cola kan er namelijk voor zorgen dat er tanderosie ontstaat. Hierbij wordt de tandglazuur opgelost en kun je sneller last krijgen van gaatjes. Dit is dus bijzonder slecht voor je gebit. Wanneer je deze schade wilt beperken dan kun je er voor kiezen om een rietje te gebruiken bij het drinken van de cola. Door een rietje te gebruiken richt je minder schade aan, aan je tanden. Voor je botten is cola ongezond, omdat er fosforzuur in zit. Fosforzuur zorgt er voor dat het skelet broos kan worden en daarmee wordt de kans op botbreuken vergroot.

Het fosforzuur is niet alleen slecht voor je tanden. Deze verzurende drank zorgt er namelijk ook voor dat je weerstand wordt verminderd, doordat je immuunsysteem wordt verzwakt door het fosforzuur.

Is Coca Cola Zero gezond?

Nee, Coca Cola Zero is ook ongezond. Fabrikanten proberen het echter over te laten komen alsof de light versie gezond voor je is. Coca Cola zero is een light versie en hier wordt door fabrikanten aspartaam aan toegevoegd. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar deze stof, maar deze zoetstoffen kunnen kankerverwekkend zijn. Hier bestaat nog veel discussie over, maar het is dus zeker niet goed om er van uit te gaan dat Coca Cola zero wel goed is voor je gezondheid.

Voor een lekker en gezond drankje kun je altijd nog het beste een heerlijke fruitsmoothie maken!

Plaats een reactie