free
hit counter

Is een pannenkoek gezond?

Wanneer we jong zijn dan is er een ding wat we allemaal graag eten. Dat zijn pannenkoeken. Pannenkoeken zijn niet alleen lekker, maar het is ook altijd weer gezellig om met het hele gezin pannenkoeken te bakken. Na elkaar kunnen we lekker onze eigen pannenkoek bakken of er komt een grote stapel aan pannenkoeken te staan waar iedereen wat af kan pakken. Pannenkoeken zijn ook het ideale eten voor een kinderfeestje. Het is gemakkelijk te maken en je weet zeker dat alle kinderen er blij mee zijn. Pannenkoeken zijn op verschillende manieren te maken en te eten. Maar zijn pannenkoeken gezond? Dat hangt er mede van af wat voor pannenkoek het is en wat er op wordt gedaan. Hieronder vertellen we er meer over.

De verschillende soorten pannenkoeken

Pannenkoeken stammen al terug uit de middeleeuwen. Sommige mensen denken dat het een typisch Nederlandse maaltijd is, maar oorspronkelijk komt de pannenkoek niet uit Nederland. In de Romeinse tijd waren ze al dol op pannenkoeken. Tegenwoordig zijn er dus al veel verschillende soorten pannenkoeken beschikbaar, waarvan de naturel pannenkoek het meest bekend is.

Het is zo dat de naturel pannenkoek gezond is. Dit is helemaal het geval wanneer deze gemaakt wordt van volkorenmeel. Daarnaast is een naturel pannenkoek gezond, omdat deze rijk is aan zetmeel. Dit is een koolhydraat dat in het lichaam kan worden omgezet naar glucose. Deze glucose is goed voor het lichaam omdat er energie uit kan worden gehaald. Glucose kan moeilijk in het bloed worden opgenomen, doordat het niet of moeilijk kan worden afgebroken. Dit is goed, omdat je op deze manier geen last zult krijgen van hoge bloedsuikerpieken. Daarnaast is het zetmeel goed voor het cholesterolgehalte. Het slechte LDL cholesterol kan er door worden verminderd en dit heeft een gunstig effect op de bloedvaten. Daarmee wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner.

Daarnaast is de vraag of een belegde pannenkoeken gezond zijn. In de meeste gevallen is dit niet het geval. Vaak worden pannenkoeken belegd met stroop of suiker. Stroop zit ook vol met suikers en suikers zijn iets waar je al snel teveel van binnenkrijgt. Suikers zijn de boosdoeners van diverse ziekten, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en nog meer. In feite is de pannenkoek gezond, maar door het beleg wat er op wordt gedaan wordt het eten van pannenkoeken al gauw ongezond. Tot slot zijn er ook kant-en-klare pannenkoeken. Deze bevatten vaak stoffen om de houdbaarheid te verlengen en ook gezond zijn voor je lichaam.

Tips bij het eten van pannenkoeken

Wanneer je pannenkoeken gaat eten en volkoren beslag gebruikt dan is het verstandig om er slim bij na te denken wat je gebruikt voor de pannenkoek. In plaats van stroop of suiker kun je ook andere ingrediënten op de pannenkoek doen. Denk bijvoorbeeld aan champignons, bessen of banaan. Daarnaast kun je er nog veel meer fruit of andere gezonde producten bij een pannenkoek indoen. Op deze manier heb je zelf in de hand of een pannenkoek gezond is of niet.

Plaats een reactie