free
hit counter

Is paprika gezond? Lees hier waarom het goed is om paprika te eten

Paprika is een vrucht die valt onder de categorie groenten. In Nederland zijn paprika’s erg populair en eten we ze allemaal wel eens. We zijn bekend met de rode, gele, groene of oranje paprika’s. Deze kleurrijke groenten zijn rauw te eten of zijn een lekkere smaakmaker wanneer je het vermengt met warme maaltijden. Maar is paprika gezond voor ons lichaam? Het antwoord op die vraag is: ja, paprika is gezond. Maar hoe gezond is paprika? Hieronder lichten we de gezondheidsvoordelen van paprika’s toe.

Hoe gezond is paprika?

Dat paprika gezond is voor ons lichaam wisten we vast al, maar de vraag hoe gezond paprika is, is voor velen nog een raadsel. Om er achter te komen of paprika gezond is, is het goed om te weten welke voedingswaarden er in een paprika zit. Wanneer je 100 gram paprika eet dan krijg je gemiddeld 26 calorieën binnen. Deze 100 gram paprika bestaat voor 4,5 gram uit koolhydraten en voor 1 gram uit eiwitten. Een paprika bevat geen vetten, maar wel veel goede vitaminen. Een paprika bestaat uit de volgende vitaminen: A, B1, B2, B6, B11 en vitamine C. Hieronder benomen we de belangrijkste gezondheidsvoordelen van het eten van paprika’s:

  • Grote hoeveelheid aan vitaminen
  • Paprika’s zijn goed voor je ogen
  • Paprika’s bevatten veel vezels

Veel vitaminen

De hoeveelheid en diversiteit vitaminen die in een paprika zit maakt een paprika gezond. Paprika’s bevatten erg veel vitamine C. Vitamine C heeft je lichaam nodig om zichzelf te beschermen tegen vrije radicalen en zorgt voor een goede weestand. Vitamine C is daarom erg belangrijk voor het lichaam. Deze speelt een belangrijke rol om het verouderingsproces tegen te gaan of ziektes te bestrijden. Daarnaast helpt vitamine C bij het ontwikkelen van het weefsel collageen. Dit weefsel is nodig voor het behoud van gezonde tanden, tandvlees, botten en bloedvaten. De rode kleur heeft zelf 2 keer zoveel vitamine C dan de andere kleuren paprika. Dit maakt de rode paprika gezond. Nog een reden waarom rode paprika gezond is, is omdat deze lycopeen bevat. Dit is een stof die je lichaam helpt te beschermen tegen stress.

Goed voor de ogen en tegen stress

Wist je dat het eten van paprika ook erg goed is voor je ogen? Je ogen hebben namelijk de stoffen luteïne en zeaxanthine. Dit zijn carotenoïden die van vitaal belang zijn voor de gezondheid van je ogen. Deze worden ook in bepaalde groenten en fruit gevonden, waaronder paprika. Wanneer je deze stoffen binnenkrijgt wordt er gezegd dat het verouderingsproces van je ogen tegen wordt gegaan.

Paprika’s bevatten veel vezels

Tot slot bevat paprika veel vezels. Vezels zijn erg belangrijk voor je lichaam. Deze worden niet afgebroken door je darmen en worden in feite door het systeem heen gedrukt. Voor mensen die moeite hebben met de stoelgang is dit iets belangrijks om op te letten. Verder helpen vezels om een te hoge bloeddruk te verlagen en het cholesterolgehalte naar beneden te brengen.

Plaats een reactie