free
hit counter

Zijn bonen gezond? Waarom het belangrijk is om bonen te eten

Onder bonen wordt veelal bruine bonen verstaan. Daarom gaan we het hebben over of bruine bonen gezond zijn. Het antwoord of bruine bonen gezond zijn is ja. Veelal zien we het eten van bonen als saai en wordt het al snel vergeten. Echter is het belangrijk om deze toch met regelmaat te eten. Hieronder vertellen we waarom.

Waarom bruine bonen gezond zijn

Bonen zijn peulvruchten en deze zijn erg gezond omdat ze weinig vet en veel eiwitten bevatten. Verder bevatten bonen veel voedingsvezels, complexe koolhydraten, vitamines en belangrijke mineralen. Hiermee zijn bonen een goede bron van belangrijke voedingswaarden die ons lichaam nodig heeft. Alleen al om het voorgaande zijn bonen gezond.

Uit onderzoek is gebleken dat bonen een belangrijke factor spelen in het verlagen van de bloeddruk en bijdraagt aan het tegengaan van hart- en vaatziekten. Daarbij hebben ze mogelijk ook een positief effect op het bloedsuikerspiegel. Naast het tegengaan van hart- en vaatziekten zijn er ook aanwijzingen dat bonen de kans op darmkanker verminderen. Verder zijn bonen een bron aan vezels. Voor wie last heeft van een moeilijke stoelgang, zijn onoplosbare vezels een belangrijke voedingsbron. Deze zorgen voor het versnellen van de spijsvertering. Daarnaast hebben vezels nog een belangrijk voordeel. Vezels helpen je om gewicht te verliezen. Vezels bevatten geen calorieën, maar ze geven je wel een vol gevoel. Wanneer je sneller een vol gevoel hebt stop je eerder met eten. Ook zorgt de grote hoeveelheid aan vezels er voor dat je langer het gevoel houdt dat je vol zit. Op deze manier kun je het eten van bonen goed combineren met het volgen van een dieet.

Nog een reden waarom bruine bonen gezond zijn is omdat deze regelmatig een belangrijke vleesvervanger kunnen zijn of een vervanger voor pasta. Dat komt door de grote hoeveelheid eiwitten en koolhydraten die bruine bonen bevatten. Hiermee blijf je goede stoffen binnenkrijgen, terwijl je toch gevarieerd eet door eens in de zoveel tijd het vlees of de pasta te vervangen. Bovendien bevatten bruine bonen langzame koolhydraten en veel minder koolhydraten dan de meeste pasta’s.

Hoe vaak moet ik bruine bonen eten en waar moet ik op letten?

Bruine bonen hoeven zeker niet dagelijks gegeten te worden. Over het algemeen wordt aangeraden om eens in de week peulvruchten te eten. Die keer dat je peulvruchten eet kun je dus kiezen voor bruine bonen. Op het moment dat je bonen eet hoef je die dag geen vlees of pasta te eten. Andere peulvruchten die gegeten kunnen worden zijn witte of zwarte bonen, linzen, sojabonen, kikkererwten of limabonen.

Let er ten slotte op dat je rauwe bonen minimaal 10 minuten hebt laten koken voordat je ze eet. Dit is belangrijk om er voor te zorgen dat ze niet meer lectine gevaarlijk zijn. Lectine is een natuurlijke giftige stof en dit kan de darmen ernstig ontregelen en de nieren beschadigen. Wanneer je lectinevergiftiging hebt opgelopen kun je last krijgen van koorts, braken, of diarree. Wanneer je bonen uit een pot of blik eet dan zijn deze al verhit geweest.

Plaats een reactie