free
hit counter

Is stevia gezond?

Stevia is een zoetstof dat komt van de steviaplant. Deze plant komt uit centraal en Zuid-Amerika en komt veel voor in de landen Paraguay en Brazilië. In deze landen wordt het blad van de steviaplant al eeuwenlang als een zoetmiddel gebruikt. Hier worden de bladeren van de plant gebruikt om het in thee te doen en op die manier smaak toe te voegen aan de thee. Stevia is zelf 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Daarnaast bevat het geen calorieën en daarom wordt deze stof gezien als de ideale vervanger van suiker.

Hedendaags is stevia nog niet veel te vinden in Europese voeding, omdat het nog relatief nieuw is. Het is nog maar sinds kort goedgekeurd door de Europese wetgeving en vanaf nu mag het dan ook in producten worden verwerkt. De enige voorwaarde hieraan is dat de producten verder geen toegevoegde suikers bevatten en minder calorieën hebben. Het is o.a. te vinden in bepaalde yoghurt, jam, chocolade, ijs, of bepaalde frisdranken en bier.

Bij veel mensen wekt het de vraag of stevia gezond is, aangezien het bij te mooi klinkt om waar te zijn. Hieronder vertellen we meer over de effecten van Stevia

Stevia gezond

Omdat stevia is goedgekeurd in de Europese Unie is stevia gezond en hoef je je geen zorgen te maken over de gezondheid wordt er gezegd. Stevia beschikt daarnaast over geen calorieën. De inname van calorieën hangt voornamelijk af van de producten waarin het zit verwerkt, want deze hebben wel calorieën. Daarom moet je dus goed opletten welke producten je eet en welke stoffen er verder in de producten zitten die zijn bewerkt met stevia. Over het algemeen hebben producten die zijn gezoet met stevia 30 procent minder calorieën. Daarom kunnen producten met stevia een goed middel zijn om overgewicht tegen te gaan. Verder kan ons lichaam de stof stevia niet verwerken, maar wordt het omgezet naar steviol.

Is het altijd zo dat stevia gezond is?

Veel lightproducten die tegenwoordig op de markt zijn worden gepositioneerd alsof ze erg gezond zijn en daarom beter gegeten en gedronken kunnen worden dan de niet light versie. Aan deze producten, waaronder cola light, wordt aspartaam toegevoegd. Aspartaam heeft inmiddels een zeer slechte naam gekregen. Wanneer men teveel van de stof aspartaam binnenkrijgt dan kan dat ook wel verschillende vormen van kanker veroorzaken. Zo zijn er al veel verschillende onderzoeken geweest die aan hebben getoond dat aspartaam vervelende gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben. Echter mag je volgens de regelgeving meer aspartaam eten dan stevia. Per dag mag je gemiddeld maximaal 40 mg/kg eten van aspartaam en slechts 4 mg/kg van stevia. Je mag dus 10 keer zo weinig stevia eten dan aspartaam, een stof die slecht in het licht staat.

Het beste advies is dus om voor natuurlijke producten te gaan wanneer je graag goed met je gezondheid omgaat. Op deze manier weet je zeker dat je gezonde voedingstoffen binnenkrijgt en hoef je je geen zorgen te maken over de verschillende ziekten die de stoffen als gevolg kunnen hebben.

Plaats een reactie