free
hit counter

Waarom is spitskool gezond? Lees het hier

Spitskool is een groente dat veel wordt klaargemaakt in de Nederlandse keuken. Het is een familie van de witte kool alleen heeft het een spitse vorm. Hier komt de naam uiteraard ook vandaan. Spitskool heeft een sappige smaak en het is rauw te eten, maar je kunt de spitskool ook stoven of roerbakken. Maar is het eten van spitskool gezond voor ons lichaam? Ja, het is erg gezond voor ons lichaam om regelmatig spitskool te eten. Wanneer je benieuwd bent waarom spitskool gezond is dan vind je alle informatie door verder te lezen.

De voordelen van het eten van spitskool

Er zijn verschillende redenen waarom spitskool gezond is voor ons lichaam. Dat komt door de voedingswaarden waaruit een spitskool bestaat. Wanneer je een spitskool eet dan krijg je een grote diversiteit aan vitaminen en mineralen binnen. Een spitskool beschikt over de volgende vitaminen: B1, B2, B6, B11 en vitamine C. Zo is een ons spitskool maar liefst goed voor meer dan 60 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K en C. Vitamine C is erg belangrijk om ons immuunsysteem op peil te houden, waardoor we beter beschermd zijn tegen ziekten. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling in ons lichaam en de botstofwisseling. Dit is goed voor het herstel van blessures en ook voor het sterk houden van botten en tanden.

Naast de vitaminen is een spitskool rijk aan mineralen. Dit zijn de volgende: magnesium, fosfor, kalium, calcium, ijzer, koper en zink. De belangrijkste voordelen die worden behaald tijdens het eten van spitskool is dat het kanker bestrijdend werkt, het ontgift je lichaam en het helpt tegen maagzweren.

Spitskool heeft een kanker bestrijdende werking vanwege verschillende componenten. Een spitskool beschikt over glucosinolaten en fytonutriënten. Deze stoffen zorgen er voor dat er verschillende mechanismen in werking worden gezet om kanker te bestrijden. Daarnaast heeft spitskool belangrijke antioxidanten. Veel vitaminen fungeren al als belangrijke antioxidanten. Antioxidanten bestrijden de vrije radicalen in ons lichaam. Dit voorkomt dat vrije radicalen de kans krijgen om onze cellen te beschadigen waarmee kanker kan worden veroorzaakt. Hiermee is spitskool gezond, omdat het een ontgiftende werking heeft. Je lichaam wordt aan de ene kant ontdaan van gevaarlijke vrije radicalen en zorgt er aan de andere kant voor dat vrije radicalen op een veilige manier kunnen worden opgenomen door ons lichaam. De stoffen in spitskool hebben ook een ontstekingsremmende werking.

Naast het bestrijden van vrije radicalen heeft spitskool een positief effect om maagzweren te genezen. Studies hebben aangetoond dat het een positief effect heeft op het gehele maagdarmstelsel. Dit komt door verschillende stoffen die in spitskool te vinden zijn. De belangrijkste hiervan zijn polyfenolen, glutamine en glucosinolaten.

Weetjes over rauwe spitskool

Wanneer spitskool rauw wordt gegeten is deze het gezondst. Natuurlijk is het niet erg om het te koken, maar tijdens het koken van de spitskool kunnen er veel voedingswaarden verloren gaan. Zo kan per 100 gram spitskool de hoeveelheid vitamine C van 36 mg naar 8 mg dalen en daalt de hoeveelheid ijzer en calorieën.

Plaats een reactie