free
hit counter

Is cruesli gezond?

Cruesli is een ontbijt dat graag in Nederland wordt gegeten. Iedere ochtend heb jij je ontbijt met een paar tellen al klaar en daarna kun je direct door naar het werk. Cruesli is daarnaast ook nog eens erg lekker, waardoor we er dagelijks weer van kunnen smullen en tevens is cruesli gezond. Tenminste dat denken we. Maar is cruesli wel zo gezond?

Cruesli vaak niet zo gezond als men denkt

Veel mensen denken dat cruesli gezond is. Echter wordt cruesli ook erg vaak verward met muesli. Cruesli is de krokante variant van muesli. Bij de cruesli wordt er gezegd dat er 30 procent minder vet in zit t.o.v. veel andere muesli producten. Daarbij gaat het om een vermindering van de verzadigde vetten en dat zijn tevens de slechte vetten. Bij een vermindering van de verzadigde vetten zou je zeggen dat cruesli gezond moet zijn. Echter betekent dit dat er van iets anders weer meer is toegevoegd. In dit geval is er veel suiker toegevoegd, waardoor het opeens een stuk minder gezond is. Veel cruesli soorten beschikken over maar liefst 25 procent aan suikers wat erg veel is. De meeste Nederlanders krijgen al een te hoge hoeveelheid suiker binnen.

Bij Muesli gaan de meeste mensen er van uit dat het erg gezond is voor het lichaam en dat daarom ook cruesli gezond is. De reden waarom muesli gezond is komt door de voedingsstoffen die er in zitten. Veel van deze voedingsstoffen zitten dan ook in cruesli en daarom is cruesli niet direct slecht om te eten. Een van de voornaamste voedingsstoffen waardoor cruesli gezond is zijn de vezels. De vezels hebben een positief effect op de darmen en ze zijn goed voor de spijsvertering. Dit heeft ook een gunstig effect op de stoelgang en wanneer je cruesli als ontbijt eet dan kunnen de vezels je voor een lange tijd een verzadigd gevoel geven. Daarom ga je niet direct weer over op het eten van andere voeding.

Daarnaast zijn de vetten in cruesli voor het grootste gedeelte gezonde vetten. Dit zijn de onverzadigde vetten en deze hebben een positief effect op het cholesterol in je lichaam. Tot slot zit er in cruesli de gezonde eiwitten. Deze heeft je lichaam dagelijks weer nodig om het lichaam op kracht te brengen en spierweefsel op te bouwen.

Conclusie

We kunnen tot de conclusie komen dat cruesli vaak minder gezond is dan veel mensen denken. Cruesli positioneert zich als een gezond ontbijt omdat het van volkoren graanproducten is gemaakt en er weinig vet in zit. Ook smaakt de cruesli nog eens goed. Echter komt die lekkere smaak er door dat er veel suikers aan zijn toegevoegd. De suikers maken de cruesli erg ongezond om te eten. Wanneer je iedere dag een schaaltje cruesli eet dan is dat niet goed voor je lichaam, omdat je dan veel teveel suikers binnenkrijgt.

Wanneer je voor een gezond ontbijt wilt kiezen dan kun je beter een zak muesli kopen. Muesli beschikt namelijk ook over de gezonde stoffen, maar hier zitten in veel gevallen alleen natuurlijke suikers in.

Plaats een reactie