free
hit counter

Is kokosvet gezond?

Kokosvet wordt ook wel kokosolie genoemd en we gebruiken het vaak om er eten mee klaar te maken. We gebruiken kokosvet om voeding te bereiden of gerechten te frituren. Omdat dit een natuurlijk product is gaan we er van uit dat kokosvet gezond is voor ons lichaam. Echter kunnen hier de meningen zeer sterk over verschillen. Volgens sommigen is kokosvet erg gezond, omdat het een natuurlijk product is. Echter zeggen er ook velen dat kokosvet het beste helemaal vermeden kan worden, omdat het juist weer zeer slecht is voor je gezondheid. Hieronder vertellen we meer over beide kanten van het verhaal.

Waarom is kokosvet ongezond?

De reden waarom er wordt gezegd dat kokosvet slecht voor je lichaam is, is omdat het voor 85 procent uit verzadigd vet bestaat. Hiermee beschikt kokosvet over het meeste verzadigde vet van alle olie en vetsoorten. Verzadigd vet is het vet waar je lichaam al snel een teveel aan heeft, want dit zijn de slechte vetten. Het is bekend dat deze vetten zorgen voor een verhoogd cholesterol en daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten wordt vergroot. Om deze reden wordt er vaak geadviseerd om andere olie en vetsoorten te gebruiken bij het klaarmaken van gerechten in plaats van kokosolie. Daarnaast is het ook zo dat er vrijwel geen vitamine E of K in kokosvet zit. In veel andere oliën is dit namelijk wel het geval.

De andere kant van het verhaal

Er zijn ook veel beweringen die zeggen dat kokosvet gezond is. Deze mensen zeggen ook dat er veel verzadigde vetten in kokosvet zit, maar dat dit niet direct slecht is. De verzadigde vetten uit kokosvet bestaan namelijk voor een groot deel uit laurinezuur. Laurinezuur valt onder de middellange vetzuurketens en deze vetzuren zijn gemakkelijk voor je lichaam af te breken. Daarnaast bevorderen deze vetten ook het goede HDL cholesterol. Om deze reden wordt er gezegd dat deze verzadigde vetten je lichaam juist helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Er staat echter wel weer tegenover dat ook het slechte cholesterol wordt gestimuleerd. Het goede cholesterol gaat wellicht meer omhoog dan het slechte cholesterol, maar dat betekent wel dat het slechte cholesterol ook stijgt naarmate er kokosvet wordt gebruikt.

Verder heeft laurinezuur belangrijke eigenschappen dat het virussen, schimmels en bacteriën kan tegengaan.

Ook is het volgens veel mensen zo dat kokosvet goed is om in te bakken, omdat het als een van de weinige oliën goed tegen hoge temperaturen kan. Wanneer er veel andere oliën, zoals olijfolie, worden gebruikt dan kunnen er belangrijke voedingsstoffen verloren gaan tijdens het bakken.

Conclusie

Er zijn voor beide kanten argumenten te benoemen waarom kokosvet gezond is of niet gezond is en er zijn wel degelijk zowel voor- als nadelen. Daarom wordt er geadviseerd om niet teveel kokosvet te gebruiken. Het kan geen kwaad om het geregeld te gebruiken, maar het beste is om er geen gewoonte van te maken om in kokosvet te bakken en te braden. Er kan bijvoorbeeld worden afgewisseld met andere oliën, zoals zonnebloemolie of olijfolie.

Ook interessant is dit artikel met een waanzinnige opvatting over vet.

Plaats een reactie