free
hit counter

Is speltbrood gezond?

Speltbrood is de laatste jaren plotseling ontzettend populair geworden in Nederland en in veel andere landen in de wereld. Het wordt aangeprezen als een oergraan en daarom is deze graan van nature ontzettend gezond. Het wordt vergeleken met het andere populaire graan tarwe. Tarwe wordt gezien als een graan dat veel wordt bewerkt en dus daarom minder gezond is dan het oergraan spelt. Maar is speltbrood gezond voor ons lichaam en echt gezonder dan tarwe of komt het voornamelijk door de hype dat we denken dat speltbrood gezond is? Hieronder hebben we het er verder over.

De feiten over tarwe en spelt

Of het daadwerkelijk zo is dat spelt gezonder is dan tarwe is niet wetenschappelijk bewezen. De samenstelling van spelt is namelijk erg vergelijkbaar met die van tarwe. Er zijn wel een aantal feiten die meer duidelijkheid geven over de vraag of speltbrood gezond is.

  • Langzame koolhydraten
  • Goede bron van eiwitten
  • Veel goede vezels
  • Gezonde vetten

Allereerst is speltboord gezond omdat er koolhydraten in te vinden zijn die langzaam worden opgenomen door het lichaam. Dit zijn goede koolhydraten. Wanneer de koolhydraten langzaam worden verteerd door de darmen dan spreekt men van voeding met een lage glycemische index waarde. Doordat de koolhydraten langzaam worden verteerd wordt er ook langzaam glucose afgegeven aan het bloed en ontstaan er weinig pieken in de bloedsuikerspiegel. Dit is goed voor mensen met diabetes. Wel is het zo dat er veel beweringen bestaan dat speltbrood beter is dan tarwebrood, omdat speltbrood over betere koolhydraten beschikt. Die stelling is echter niet waar, want ook in tarwebrood zitten goede koolhydraten die langzaam worden opgenomen door het lichaam.

Speltbrood beschikt wel over iets meer eiwitten dan tarwebrood. Dit zijn erg kleine verschillen, maar voor je lichaam is speltbrood gezond, omdat de eiwitten een belangrijke bouwstof zijn voor het weefsel in je lichaam. Verder is speltbrood een goede bron aan vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede spijsvertering in je lichaam. Een goede spijsvertering zorgt voor een betere stoelgang en zorgt er voor dat het eten beter wordt verwerkt. De stoffen uit andere voeding wordt zo beter opgenomen door je lichaam.

Bij het eten van speltbrood krijgt je lichaam iets meer vetten binnen dan bij veel ander brood, maar de vetten in speltbrood zijn onverzadigde vetten. Dit zijn de gezonde vetten voor je lichaam.

Tot slot zit er in speltbrood vitaminen en mineralen. Mineralen die voorkomen in speltbrood zijn fosfor, ijzer, zink, magnesium, selenium en zink. Een grote diversiteit aan de verschillende mineralen is erg positief voor je lichaam. De verschillende mineralen zorgen er namelijk voor dat ze de werking van elkaar weer kunnen versterken.

Speltbrood en gluten

Helaas beschikt speltbrood net als veel andere broodsoorten ook over gluten. Gluten is een bepaald eiwit dat voorkomt in verschillende soorten granen. Helaas kunnen mensen met een glutenallergie deze niet eten, omdat het lichaam dit eiwit niet kan verwerken. Mensen met een glutenallergie kunnen speltbrood dus ook het beste vermijden. Echter zijn er tegenwoordig diverse producten die glutenvrij zijn en beschikbaar zijn voor mensen met een glutenallergie.

Plaats een reactie