free
hit counter

Zijn olijven gezond?

Voor de een is het eten van olijven een echte delicatesse en de ander krijgt een olijf in geen jaren door zijn of haar keelgat. Maar is het eten van olijven gezond voor je? Het antwoord hierop is ja. Er zijn diverse gezondheidsvoordelen te behalen uit het eten van olijven. Op deze pagina vertellen we meer informatie waarom olijven gezond zijn en geven we enkele tips voor het consumeren van olijven.

Waarom zijn olijven gezond voor ons lichaam?

De meeste mensen weten dat olijven gezond zijn voor ons lichaam. Echter is het bij veel mensen niet bekend waarom olijven een positieve invloed op onze gezondheid hebben. Allereerst zullen we vertellen uit welke voedingswaarden olijven bestaan. Wanneer je 100 gram olijven consumeert eet je gemiddeld 115 calorieën. Deze 100 gram bestaat uit 11 gram vet, waarvan 2,5 gram verzadigd vet, 1,4 gram eiwit en 0,2 gram koolhydraten. Verder bevatten olijven nog andere voedingswaarden, zoals magnesium, calcium, ijzer en vitamine A en E.

Vitamine E is een belangrijke antioxidant. Olijven bevatten nog veel meer antioxidanten welke je lichaam hydreren en ontgiften. Het ontgiften van het lichaam heeft een positieve invloed op de weerstand en tevens op de huid. Daarnaast helpt het tegen ultraviolette straling wat beschermd tegen huidkanker of veroudering. Naast dat je olijven consumeert kun je ook olijfolie gebruiken om kwetsbare plekken te wassen met warm water en een paar druppels olijfolie. Dit heeft een positief effect op je huid.

De vetten die in olijven zitten zijn de gezonde variant. Olijven bevatten namelijk gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Deze helpen tegen cholesterol en de vetten uit olijven verhogen het goede cholesterolgehalte. In landen waar dan ook veel olijven worden gegeten, zoals in Spanje, komen relatief zeer weinig hartklachten voor. Olijven zijn dus goed voor het hart.

Nog een belangrijk voordeel wat voor veel mensen niet onbelangrijk is, is dat het eten van olijven gewichtsverlies stimuleert. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van olijven de afbraak van vetten in vetcellen stimuleert. Over het algemeen blijkt dat mensen die olijven eten minder calorieën in totaal binnen krijgen. Dat komt doordat olijven een hoger niveau aan serotonine bevat. Serotonine is een verzadigingshormoon waar je een vol gevoel van krijgt.

Tips voor het eten van olijven

Nu we weten dat olijven gezond zijn moeten we ze natuurlijk nog wel eten. Helaas vindt niet iedereen olijven even lekker. Olijven kunnen in zijn geheel worden gegeten als voorafje of achterafje van een maaltijd, als snack tussen maaltijden door of in de avond. Wanneer je olijven niet lekker vindt kun je het ook op een andere manier eten, waardoor de smaak een stuk minder sterk is. Olijven kunnen erg fijn worden gesneden en over een pizza heen worden gedaan of door de pasta. Op deze manier neemt de smaak niet de overhand wanneer je er niet teveel van in gooit en krijg je toch olijven binnen. Ook kun je tijdens het bakken van eten de boter in de pan vervangen voor olijfolie. Olijfolie is namelijk rijk gevuld aan olijven. Wist je dat voor het maken van één liter olijfolie maar liefst zeven kilo olijven nodig is?

Plaats een reactie