free
hit counter

Is agavesiroop gezond?

Agavesiroop is een siroop met een zoete smaak en komt van de agaveplant af. Deze plant komt uit Mexico en Zuid-Afrika. Agavesiroop is te vinden in lichte en donkere kleuren en het is iets dunner dan honing. Agavesiroop wordt over het algemeen vaak gebruikt als een vervanging voor geraffineerde suikers in allerlei gerechten.

Echter is het vaak de vraag of agavesiroop gezond is. Omdat het van de agaveplant af komt en slechte suikers kan vervangen gaan veel mensen er van uit dat agavesiroop gezond is. Echter is dit niet zo simpel te beweren. Agavesiroop is namelijk ook ongezond. Hieronder lees je waarom.

Waarom is agavesiroop ongezond?

Agavesiroop bestaat voor een groot gedeelte uit suikers. Dit zijn wellicht geen toegevoegde geraffineerde suikers en daarom denken we al gauw dat het gezond is. De suikers die in agavesiroop zitten zijn fructose, oftewel vruchtensuikers. Deze suikers moeten worden verwerkt door de lever en dit heeft een zeer zware belasting op je lever. Wanneer er op de lange termijn veel fructose verwerkt moet worden door de lever dan kunnen er vetbolletjes ontstaan. Dit is hetzelfde gevolg als bij overmatig alcoholgebruik. Voor mensen met een prikkelbaar darmsyndroom kan het ook moeilijk zijn om de fructose te verwerken.

Daarnaast wordt er gezegd dat er mineralen en vitaminen in zitten. Tijdens de productie van agavesiroop wordt de nectar opgewarmd en hierdoor kunnen er veel mineralen en vitaminen verloren gaan.

Waarom agavesiroop gezond kan zijn

Gezien de bovenstaande nadelen zal je denken dat er geen voordelen aan zitten. Echter kunnen we wel een aantal situaties schetsen wanneer agavesiroop gezond is om te gebruiken in gerechten. Agavesiroop bestaat namelijk uit ongeraffineerde suikers. Dat betekent dat het onbewerkte suikers zijn. Wanneer men moet kiezen tussen bewerkte of onbewerkte suikers van dezelfde hoeveelheid dan zijn de onbewerkte suikers altijd een stuk gezonder. Indien je dus maaltijden aan het klaarmaken bent en de kristalsuikers vervangt voor de agavesiroop dan is dat een stuk gezonder voor je lichaam. Het is ook nog eens zo dat agavesiroop 25 procent zoeter is dan kristalsuiker. Dat zorgt er voor dat je ook nog eens een mindere hoeveelheid agavesiroop nodig hebt om het dezelfde zoete smaak te krijgen.

Verder is het zo dat agavesiroop een zeer lage glycemische index heeft. De glycemische index geeft de waarde aan hoe snel je lichaam de koolhydraten verwerkt en als glucose in het bloed wordt opgenomen. Indien dit getal heel hoog is dan wordt het snel in het bloed opgenomen en ontstaan er bloedsuikerpieken. Agavesiroop heeft een lage glycemische index en daarom wordt gezegd dat het goed is voor mensen met diabetes. Echter kan deze stelling nog worden weerlegd. Teveel fructose kan er namelijk voor zorgen dat het lichaam resistent wordt voor insuline. Hierdoor kan uiteindelijk het niveau van het bloedsuiker sneller gaan stijgen.

Conclusie is dus dat agavesiroop alleen goed voor je kan zijn wanneer je andere suikers er mee vervangt. Het beste voor je lichaam is het dan ook om de geraffineerde suikers weg te laten en geen agavesiroop te gebruiken.

Plaats een reactie