free
hit counter

Zijn snijbonen gezond? Wij vertellen het hier

We kennen ze vast allemaal, snijbonen. Snijbonen zijn peulvruchten en vallen in de categorie groenten. Dit zijn brede en platte peulen die gekookt worden gegeten. Deze zijn in de winkel verkrijgbaar, maar wanneer je zelf over een moestuintje beschikt kun je ze ook in je eigen tuintje laten groeien. Dit is natuurlijk nog leuker. Maar zijn snijbonen gezond? Ja, snijbonen zijn gezond, maar er zitten ook nadelen aan het eten van snijbonen. Het wordt aangeraden om met regelmaat snijbonen te eten. Hieronder vertellen we meer waarom snijbonen gezond zijn of waarom ze minder gezond zijn als ze te vaak worden gegeten.

Waarom zijn snijbonen gezond?

Om te weten waarom snijbonen gezond zijn, is het goed om te weten welke stoffen er in zitten. De voedingswaarden die in snijbonen zitten zijn eiwitten, calcium, caroteen, vet, vitamine en ijzer. Het eten van snijbonen heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Hieronder benoemen we de belangrijkste voordelen:

  • Bron van eiwitten
  • Belangrijke mineralen en vitaminen
  • Variatie in je voedingsschema

Wanneer je regelmatig snijbonen eet is dit goed voor je gezondheid. Ze zijn een bron van eiwitten en daarom kunnen ze vlees of pasta goed vervangen. Aangeraden wordt om eens in de week peulvruchten te eten. Wanneer je er voor kiest om een dag peulvruchten te eten en het vlees en de pasta links te laten staan dan kun je voor snijbonen kiezen. Hierbij zorg je er voor dat je gevarieerd eet voor je lichaam. Daarnaast zijn snijbonen een belangrijke bron van mineralen en vitaminen. Belangrijke mineralen die in snijbonen zitten zijn ijzer, magnesium of kalium. Vitaminen die in snijbonen zitten zijn vitamine C, B1 (thiamine), B6 en B9 (foliumzuur).

Waarom snijbonen minder gezond kunnen zijn

Zoals hiervoor aangegeven zijn snijbonen gezond om met regelmaat te eten. Wanneer je van iets teveel eet is dat nooit gezond. Dat geldt ook voor het eten van snijbonen. Een van de redenen komt omdat planten antistoffen aanmaken. Deze worden door de plant zelf aangemaakt om zichzelf te beschermen. Het menselijk lichaam kan hier erg goed mee omgaan en daarom hoef je je geen zorgen te maken om het eten van deze antistoffen. Echter geldt er wel dat het natuurlijk het beste is om hier niet teveel van binnen te krijgen. Wanneer je wel teveel antistoffen binnen krijgt kunnen processen in het lichaam worden verstoord met als gevolg dat er vermoeidheid ontstaat of dat er buik vet wordt gevormd.

Daarnaast zit er in snijbonen lectinen. Dit is een groep eiwitten die het verteringsproces kunnen verstoren. Daarbij kunnen de cellen in de darmwand worden aangetast. Snijbonen hebben geen hoeveelheid aan lectinen die serieuze gevolgen kunnen hebben. Zorg er wel voor dat je tijdens het klaarmaken de snijbonen goed laat weken en minimaal 10 minuten laat koken. Hiermee wordt de hoeveelheid lectinen verminderd.

Laat de bovenstaande argumenten je er niet van weerhouden om snijbonen te eten. Snijbonen brengen variatie in je eetpatroon en zijn gezond voor je lichaam. Pas wanneer er daadwerkelijk teveel van wordt gegeten zijn ze minder gezond voor je lichaam.

1 gedachte over “Zijn snijbonen gezond? Wij vertellen het hier”

  1. Omdat ik medicijnen moet nemen voor ogen dien ik dagelijks een supplement kalium te nemen. In de vorm v banaan of tomaat. Ik heb nu smakelijk pasta recept waarbij ik smal gesneden Snijboontjes kort bak met hamblokjes.
    Heerlijk. Ik lees nu dat je Snijbonen juist lang moet koken (10 min). De smaak van Snijboontjes komt veel beter tot z’n recht als ze nog knapperig zijn. En omdat ze kalium houdend zijn vond ik dit kort bakken een lekkere vondst…

    Beantwoorden

Plaats een reactie