free
hit counter

Is een sinaasappel gezond?

Een van de meest populaire fruitsoorten in Nederland is de sinaasappel. Je kunt en sinaasappel eten of voor een perssinaasappel kiezen. Sinaasappels hebben een heerlijke zure smaak. De meeste mensen nemen een sinaasappel als tussendoortje, als lekkernij of omdat ze er van uit gaan dat een sinaasappel gezond is. Maar zijn sinaasappels gezond? Jazeker! Het eten van een sinaasappels is extreem gezond voor ons lichaam. Hieronder vertellen we graag meer waarom een sinaasappel gezond is.

Waarom zijn sinaasappels gezond?

Er zijn verschillende redenen waarom een sinaasappel gezond is om te eten. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen op een rijtje gezet.

  • Beschermd tegen ziekten
  • Goed voor de ontwikkeling van baby’s
  • Goed voor de huid, botten, tanden en ogen

Een van de belangrijkste redenen waarom een sinaasappel gezond is, is omdat deze belangrijke ziekten tegen kan gaan. Een sinaasappel staat voornamelijk bekend om de grote hoeveelheid aan vitamine C. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine en deze heeft het lichaam dagelijks nodig om fit te blijven. Vitamine C is belangrijk om het immuunsysteem op peil te houden. Het beschermt de cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen cellen en het DNA beschadigen, waardoor kanker kan ontstaan. Een andere belangrijke stof die in sinaasappels te vinden is, is de stof D-limoneen. Ook deze stof is belangrijk bij het bestrijden van bepaalde soorten van kanker, zoals longkanker, mondkanker, huidkanker en borstkanker. Daarnaast helpt vitamine C om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Ook het mineraal kalium dat in sinaasappels zit is belangrijk voor een goede hartfunctie. Nog een reden waarom sinaasappels er aan bijdragen om hart- en vaatziekten tegen te gaan is omdat de stof pectine in sinaasappels zit. Deze stof heeft een positieve invloed op het cholesterolgehalte.

Sinaasappels beschikken over een grote hoeveelheid aan vitamine B11, oftewel foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor zwangere vrouwen. Voor zwangere vrouwen is het erg belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, omdat dit zorgt voor de groei en ontwikkeling van ongeboren baby’s. Daarnaast is foliumzuur belangrijk voor gezond sperma. Foliumzuur beschermd het sperma tegen schade die kan ontstaan. Door schade aan sperma kan de kans op een aangeboren afwijking groter worden, wat je uiteraard wilt voorkomen.

De antioxidanten in sinaasappels zijn niet alleen belangrijk om ziekten tegen te gaan, maar helpen er ook bij om een gezonde en goede huid te houden. Veroudering wordt sneller voorkomen door de antioxidanten, waardoor deze er jong en fit uit blijft zien. Het hoge gehalte aan calcium zorgt er voor dat de tanden en botten sterk blijven. Gelukkig heeft een sinaasappel een goede dosering aan calcium. Tot slot zorgt vitamine K in sinaasappels voor gezonde en fitte ogen.

Is bloedsinaasappel gezond?

Naast normale sinaasappels kun je ook bloedsinaasappels eten. Deze zijn minder bekend, maar ook deze zijn erg gezond. Een reden waarom bloedsinaasappel gezond is, is omdat deze ook beschikt over belangrijke voedingsstoffen. Zo beschikken deze over een grote hoeveelheid vitamine C, veel vezels, foliumzuur en anthocyaan. Voor een divers eetpatroon kun je er regelmatig voor kiezen om een bloedsinaasappel te eten in plaats van een normale sinaasappel!

Plaats een reactie