free
hit counter

Is sesamzaad gezond?

Sesamzaad is het oudste zaad dat er is en we kennen het allemaal wel. We eten het op ons brood, op andere producten of we gebruiken het als smaakmaker voor verschillende voedingsmiddelen. Daar komt nog eens bij dat sesamzaad gezond is voor ons lichaam. Het hoeft dus niet alleen maar gegeten te worden als smaakmaker. Wil je weten waarom sesamzaad gezond is? Hieronder vertellen we je er meer over.

Waarom sesamzaad gezond is

Sesamzaad bestaat voor het grootste gedeelte uit olie, oftewel sesamolie en eiwitten. De meeste mensen weten dat eiwitten onmisbaar zijn voor ons lichaam. Het zijn belangrijke bouwstenen waar we energie uit halen en waarmee we onze spieren opbouwen en op kracht brengen. De olie bestaat uit oliezuur en dit is erg belangrijk voor de bloeddruk. Het oliezuur werkt namelijk bloeddrukverlagend. Verder helpt het om het cholesterol in het lichaam te verlagen. Cholesterol is in feite aanslag wat aan de binnenkant van de aderen vast gaat plakken door slecht eten. Hierdoor worden de aderen nauwer en kan het bloed er minder makkelijk doorheen stromen. Het oliezuur uit sesamzaad is goed om dit tegen te gaan. De kans op hart- en vaatziekten, zoals een trombose, wordt hierdoor kleiner. Naast oliezuren zitten er nog meer onverzadigde gezonde vetzuren in sesamzaad die bijdragen aan het tegengaan van hart- en vaatziekten.

Daarnaast is sesamzaad gezond omdat het veel van het aminozuur tryptofaan bevat en diverse antioxidanten. Tryptofaan heeft kanker bestrijdende eigenschappen. Tryptofaan en de antioxidanten zijn beiden belangrijk om vrije radicalen in het lichaam tegen te gaan. De vrije radicalen ontstaan door slecht eten, roken, alcohol, stress of ouderdom. Deze kunnen schade aanrichten aan het menselijk DNA of aan de cellen in ons lichaam. Hierdoor kunnen er verschillende varianten van kanker ontstaan. Door het eten van sesamzaad kan dit worden tegengegaan.

Sesamzaad zit boordevol met verschillende mineralen en vitaminen. Zo zit er bijzonder veel calcium in sesamzaad en beschikt dit zaad verder over veel mangaan, koper, zink, fosfor, seleen en ijzer. De vitaminen die er in zitten zijn vitamine B1, B2, B3, B6, B11 en vitamine E. Verder zitten er veel vezels in sesamzaad, welke er bij helpen om de spijsvertering in het lichaam te verbeteren.

De geneeskrachtige werking van sesamzaad

Met alle voorgaande voedingsstoffen heeft sesamzaad bijzonder veel voordelen en gezonde effecten voor ons lichaam. Echter kunnen we niet alle voordelen benoemen die het eten van sesamzaad heeft. Met de vele verschillende voedingsstoffen zijn die namelijk ontelbaar. De belangrijkste voordelen zijn het tegengaan van hart- en vaatziekten en verschillende varianten van kanker. Verder kan reumatoïde artritis ook worden tegengegaan met het eten van sesamzaad en is het goed voor mensen die last hebben van leverproblemen. Ook voor mensen met astma, eczeem, botziekten of slapeloosheid kunnen een voordeel halen uit het eten van sesamzaad. Tot slot is het goed wanneer je last hebt van migraine.

Het bovenstaande laat duidelijk zien dat het eten van sesamzaad in meer gevallen goed is naast dat het een heerlijke smaakmaker kan zijn bij veel gerechten.

Plaats een reactie