free
hit counter

Is hennepzaad gezond?

Hennepzaad wordt al eeuwenlang gebruikt om de medicinale werking ervan. Tegenwoordig stellen veel mensen de vraag of hennepzaag gezond is voor ons lichaam en hoe gezond hennepzaak precies is. Wij willen hier graag meer duidelijkheid aan geven. Daarom geven we hieronder de voordelen die het eten van dit zaad kan hebben voor ons lichaam.

Waarom is hennepzaad gezond?

Voor sporters is hennepzaad gezond, omdat het beschikt over maar liefst 10 essentiële aminozuren. Hiermee is hennepzaad een belangrijke bron van proteïne. De aminozuren kunnen in het lichaam om worden gezet naar eiwitten en zijn daarom een belangrijk onderdeel voor je spieren. Sommige aminozuren worden door je lichaam aangemaakt, maar andere aminozuren moeten uit voeding worden gehaald. Hiervoor kan hennepzaad zorgen.

Verder is hennepzaad gezond omdat er veel vitamine E in zit en veel omega3-vetzuren in. Vitamine E heeft je lichaam nodig voor het reguleren van de stofwisseling in de cellen van het lichaam. Verder beschermt het de cellen, de celwanden en het weefsel in het lichaam. De omega3-vetzuren zijn essentieel voor het lichaam om te beschermen tegen hart- en vaatziekten. Deze vetzuren zijn namelijk meervoudige onverzadigde vetzuren die het cholesterolgehalte in het lichaam tegengaan.

Hierdoor kan het bloed beter worden getransporteerd door het lichaam en daardoor wordt de kans op bijvoorbeeld een trombose of andere hart- en vaatziekten kleiner. De omega3-vetzuren zijn in nog meer gevallen goed voor je lichaam. Zo helpen ze om verouderingsverschijnselen van het lichaam tegen te gaan. De huid wordt er zachter en soepeler van. Dit komt door de hennepolie die er in hennepzaad zit. Hennepolie wordt daarom ook in veel cosmeticaproducten gebruikt. Hennepolie is goed tegen bijvoorbeeld eczeem. Hennepolie wordt biologisch verbouwd en daardoor zitten alle gezonde stoffen er nog in. Hierdoor krijgt je huid belangrijke vitaminen binnen die onmisbaar zijn voor een gladde en soepele huid.

Mensen die last hebben van pijnlijke ontstekingen aan de gewrichten, oftewel reumatoïde artritis, doen er goed aan door hennepzaad te eten. Dat komt ook door de vetzuren die er in het hennepzaad zit. Deze dragen bij aan het tegengaan van reumatische klachten.

Tot slot zijn er aannames dat het eten van hennepzaad gezond schijnt te zijn tegen de ziekte van MS, verschillende soorten van kanker en psychoses. De ziekte van MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Er zijn aanwijzingen dat er meer mensen zijn die aan deze ziekte lijden in gebieden waar er minder onverzadigde vetten worden gegeten en meer verzadigde vetten. Hennepzaden beschikken verder over linolzuren. Deze zijn er om de kankercellen te bestrijden en tot slot zijn er indicaties dat de vetzuren eraan bijdragen dat mensen minder last hebben van psychoses.

Hoe eet ik hennepzaad?

Hennepzaad kun je gewoon rauw uit een bakje eten. Deze hebben een nootachtige smaak. Je kunt hennepzaad ook door de yoghurt of door smoothies heen doen. Zo maak je een smoothie zelfs nog iets gezonder. Daarnaast kun je het in de ochtend door de muesli heen doen of door de havermout. Ook kun je de gezonde stoffen halen uit hennepzaadolie. Deze kun je door salades heen doen of om er mee te bakken.

Plaats een reactie