free
hit counter

Is boekweit gezond?

Boekweit komt oorspronkelijk uit China, maar het wordt tegenwoordig ook in Nederland verbouwd. Boekweit is een kruidachtige plant die boekweitkorrels bevatten. Dit zijn vruchtjes die erg veel op graag lijken. Ze worden dan ook op dezelfde manier verwerkt en gegeten als granen. Boekweit kom je namelijk tegen in pannenkoeken, brood of ontbijtgranen. Boekweit zit ook in de schijf van vijf. De boekweit plant is erg gevoelig voor weersomstandigheden en daarom komt de boekweit plant minder voor en is het minder bekend. De opbrengsten zijn namelijk nogal wisselvallig door de weeromstandigheden. Echter vragen veel mensen zich af of boekweit gezond is voor ons lichaam. Omdat boekweit in de schijf van vijf op is genomen is het erg goed voor je lichaam en heeft het verschillende voordelen. Hieronder vertellen we er meer over.

Waarom boekweit gezond is

Het eten van boekweit heeft verschillende voordelen voor het lichaam. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen benoemd.

  • Goed voor mensen met een glutenallergie
  • Het verhoogt de weerstand
  • Goed voor je bloedsuikerspiegel
  • Het bevordert de spijsvertering

Ten eerste is boekweit gezond voor mensen die last hebben van glutenallergie, oftewel de aandoening coeliakie. Met coeliakie zijn mensen allergisch voor gluten. Gluten is een eiwit dat in sommige granen zit. Omdat boekweit geen graan is, is dit prima te eten voor mensen met coeliakie.

Daarnaast is boekweit gezond voor de weerstand. Dat komt doordat boekweit eiwitten bevatten die rijk zijn aan de aminozuren lysine en arginine. Lysine is belangrijk voor het weefselherstel in het lichaam, de hormonen en de enzymen. Verder is arginine erg goed voor het afweersysteem, mannelijke vruchtbaarheid en helpt het bij de werking van de spieren. Het verbeteren van het afweersysteem door arginine zorgt er ook voor dat je lichaam beter opgewassen wordt tegen verschillende varianten van kanker. Arginine helpt erbij om de vrije radicalen in het lichaam te bestrijden.

Ook is boekweit gezond voor je bloedsuikerspiegel. Dat komt doordat het goed scoort op de glycemische schaal. Hiermee worden plotselinge gevaarlijke toenames van het bloedsuikerspiegel voorkomen. Het lichaam krijgt dan minder snel plotselinge honger. Ook hebben de antioxidanten in boekweit een positief effect op de bloedvaten, wat hart- en vaatziekten eerder helpt voorkomen. Tot slot is het goed voor de spijsvertering. Dat komt doordat er veel vezels in boekweit zitten. Deze hebben een gunstig effect op de spijsvertering en op de stoelgang. Vezels zorgen ervoor dat het voedsel beter door de darmen heen gaat.

Hoe eet ik boekweit?

Nu je weet dat boekweit gezond is, is het belangrijk om het nog klaar te maken. Een aantal tips zijn dan natuurlijk niet overbodig. Wanneer je pannenkoeken maakt dan zit er in het normale pannenkoekenmeel vaak al boekweit. Echter kun je ook kiezen om de 100 procent boekweit versie te kopen. Hiermee ben jij zeker voorzien van genoeg boekweit. Verder kun je de boekweit korrels ook door je ontbijt doen. Dit kan bij yoghurt, een fruitsalade of kokosmelk. Daarnaast kun je ook naar de biologische winkel. Hier hebben ze pasta beschikbaar. Zo kun je genieten van een heerlijke pasta en tegelijkertijd eet jij een lekkere boekweit maaltijd.

Plaats een reactie