free
hit counter

Is boekweitmeel gezond?

Boekweitmeel is afkomstig van de boekweit plant. Boekweitkorrels zijn vruchtjes van de plant die erg veel op graan lijken. Van boekweitmeel wordt namelijk ook brood, koek, pannenkoeken of ontbijt gemaakt. Daarom wordt dit nogal snel verward met granen, maar boekweitmeel is geen graan. Veel mensen zijn benieuwd of boekweitmeel gezond is voor ons lichaam. Boekweit is opgenomen in de schijf van vijf. Omdat boekweitmeel van boekweit is gemaakt en daarom dus ook tot de schijf van vijf behoort is boekweitmeel gezond. Het is dus belangrijk om geregeld eens boekweit te consumeren. Het eten van boekweitmeel heeft verschillende voordelen voor onze gezondheid. Hieronder leggen we de voordelen uit.

Waarom is boekweitmeel gezond

Wist je dat boekweitmeel voor veel mensen gezond is omdat het glutenvrij is? Gluten is een eiwit dat in veel graanproducten voor kan komen. Mensen die hier allergisch voor zijn hebben een glutenallergie, oftewel coeliakie. Dit is erg vervelend, want er zijn dan veel producten die niet meer gegeten kunnen worden, zoals verschillende soorten brood. Wanneer je brood echter maakt van boekweitmeel dan kan het wel worden gegeten. Dat komt omdat boekweit geen graag is en daarom bevat het dus ook geen gluten. Dit geldt niet alleen bij brood, maar ook voor andere producten zoals pannenkoeken of koek dat met boekweitmeel is gemaakt.

Ben jij daarnaast op een dieet om af te vallen? Dan is boekweitmeel gezond om in je dieet op te nemen. Boekweitmeel beschikt namelijk over acht verschillende essentiële aminozuren. Aminozuren zijn zeer belangrijk voor je lichaam. Het zijn namelijk de bouwstenen van de eiwitten. Met aminozuren kunnen eiwitten in je lichaam worden aangemaakt. Eiwitten zijn nodig om je spieren te voeden en hier kun je dan ook energie uit halen. Verder zitten er veel plantaardige eiwitten in. Door deze plantaardige eiwitten krijg je een sneller verzadigd gevoel. Bij een verzadigd gevoel heb je minder honger en minder behoefte om te blijven eten.

Daarnaast is boekweitmeel gezond omdat het beschikt over vitamine B en verschillende mineralen. De mineralen koper, magnesium, kalium en fosfor zijn te vinden in boekweitmeel. Verder zitten er in boekweitmeel flavonoïden en antioxidanten.

Tot slot zitten er in boekweitmeel veel vezels. Deze vezels kunnen erg belangrijk zijn voor je lichaam. Wanneer je lichaam vezels eet dan vindt er in je lichaam een betere spijsvertering plaats. Vezels helpen er namelijk bij om de voeding geleidelijk door de darmen te laten verlopen. Hierdoor hebben je darmen de kans om de voedingsstoffen op de juiste manier uit de voeding te halen. De beter verlopende spijsvertering heeft ook een gunstig effect op de stoelgang.

Tips voor het kopen en maken van boekweitmeel

Van boekweitmeel kun je zelf brood maken, maar je kunt ook zelf boekweitmeel maken in de keukenmachine. Hiervoor kun je gekiemde boekweitkorrels in de keukenmachine doen. Wanneer je boekweitmeel koopt en wilt bewaren dan stop je dit in een afgesloten bakje in de koelkast. Verder kun je ook pannenkoekenmeel kopen dat voor 100 procent uit boekweitmeel bestaat. Zo kun je heerlijke glutenvrije pannenkoeken bakken.

Plaats een reactie