free
hit counter

Zijn pijnboompitten gezond?

Pijnboompitten komen van pijnbomen af. In de wereld zijn er meer dan 100 verschillende pijnbomen. Echter zijn er slechts een 20tal waar de pitten van worden geoogst. De pitten zijn in feite de zaden van de dennenappels. Deze komen er van af wanneer je met de dennenappels schudt. De prijzen van pijnboompitten liggen vaak relatief hoog. Dat komt doordat de bomen traag groeien en er veel arbeid nodig is om de bomen te laten groeien. De pitten worden vaak geroosterd om de smaak te verbeteren. Ondank dat de prijzen relatief hoog liggen, zijn pijnboompitten het toch waard. Dat komt omdat pijnboompitten gezond zijn voor ons lichaam. Benieuwd welke voordelen het eten van deze pitten kunnen hebben voor onze gezondheid? We vertellen het hieronder.

Waarom pijnboompitten gezond zijn

Pijnboompitten beschikken over veel gezonde voedingsstoffen. Zo zitten ze bijzonder vol met mineralen en er zitten ook enkele goede vitaminen in. Van de mineralen is mangaan het sterkst vertegenwoordigd. Per ons pijnboompitten krijgt je lichaam maar liefst bijna 400 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan mangaan binnen. Mangaan is erg belangrijk voor het lichaam om voedingscomponenten op te laten nemen door het lichaam. Wanneer je een tekort aan mangaan hebt dan is het eten van pijnboompitten zeer effectief. Tekorten aan mangaan laat zich vaak zien in het verliezen van veel haarkleur. Daarnaast is koper ook goed vertegenwoordigd in pijnboompitten met een ADH waarde van bijna 150 procent per 100 gram. Het mineraal koper helpt de organen en stimuleert de stofwisseling. Andere mineralen in pijnboompitten zijn fosfor, zink, magnesium, seleen, calcium en kaliumzout. Hiermee zijn pijnboompitten een belangrijke bron aan veel verschillende mineralen. De verschillende mineralen versterken de werking van elkaar.

Verder zijn pijnboompitten gezond, omdat er ook enkele vitaminen in zitten, maar dan in mindere mate dan de mineralen. Vitamine E komt het meest voor met een ADH waarde van 62 procent per 100 gram. Verder kom je veel vitaminen uit het B-complex tegen in pijnboompitten.

Pijnboompitten eten tegen bepaalde ziekten

De gezonde voedingsstoffen die er in pijnboompitten zitten helpen er bij om bepaalde ziekten tegen te gaan. Ook hierom zijn pijnboompitten gezond. In pijnboompitten zit de stof pinoleenzuur. Deze zorgt er voor dat het hongergevoel in het lichaam wordt stopgezet, waardoor je hongergevoel weg gaat. Dit is erg gunstig voor mensen met obesitas. Deze stof pinoleenzuur wordt door fabrikanten van voedingssupplementen uit pijnboompitten gehaald en in de supplementen gedaan. Verder zijn pijnboompitten gezond om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het slechte cholesterol wordt door het eten van pijnboompitten bestreden. Onderzoek heeft aangetoond dat dit gunstige effect komt door de stof pinoleenzuur.

Wist je overigens dat pijnboompitten kunnen helpen bij herpes? Je kunt herpes er uiteraard niet mee genezen, maar een uitbraak kan er wel door worden voorkomen. Dat komt door het aminozuur lysine dat er in pijnboompitten zitten.

Wie ten slotte een glutenvrijdieet volgt kan het zeer goed gebruiken om pijnboompitten te eten. Pijnboompitten zijn namelijk glutenvrij en daarom mogen deze pitten door coeliakiepatiënten worden gegeten. Echter zijn pijnboompitten natuurlijk voor iedereen een goede aanvulling.

Plaats een reactie