free
hit counter

Is een pinda gezond?

Pinda’s zijn een van de meest populaire snacks in de wereld. Wanneer je op stap gaat of naar een verjaardag dan zie je overal wel een schaaltje met pinda’s klaarstaan. Op de bar waar je een drankje doet of tijdens een bijeenkomst van het werk staan ze als borrelhapje klaar. Veel mensen denken echter dat pinda’s nootjes zijn. Dat is geen gekke gedachte, want in supermarkten zien we pinda’s tussen de noten liggen. Echter zijn pinda’s peulvruchten en geen noten. Pinda’s behoren tot de familie van de kikkererwt. Naast dat het een lekkernij is, is pinda gezond voor ons lichaam. Hieronder vertellen we meer over de voordelen die het eten van pinda’s voor je lichaam heeft.

Waarom is pinda gezond?

Vanwege de voedingsstoffen die er in zitten is pinda gezond. Van de vitaminen zit er voornamelijk vitamine B3, B11 en vitamine E in. Verder beschikt een pinda over de mineralen mangaan en koper en zit er veel van het aminozuur tryptofaan in. Je hoeft slechts 90 gram pinda te eten om al aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen voor mangaan. Mangaan is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Mensen die tekorten van mangaan binnen krijgen kunnen dat zien wanneer ze de kleur van het haar gaan verliezen. Mangaan heeft als belangrijke functie dat het er voor zorgt dat het er bij helpt om voedingscomponenten effectiever op te laten nemen door het lichaam. Last van een tekort aan mangaan? Neem er dus even een handje pinda’s bij!

Verder is pinda gezond omdat het over veel onverzadigde vetzuren beschikt. Je hart is dol op deze onverzadigde vetten. Dit heeft namelijk een positief effect op het cholesterol, waardoor de kans op hart- en vaatziekten lager worden. Het slechte cholesterol wordt tegengegaan en het goede cholesterol wordt gestimuleerd.

Naast hart- en vaatziekten helpen pinda’s bij het tegengaan van kanker. Dat komt door de stof resveratrol. Deze stof helpt om kankercellen te bestrijden. Naast deze stof zitten er bijzonder veel antioxidanten in pinda’s die ook helpen bij het voorkomen van kanker. Er zitten zelfs veel meer antioxidanten in pinda’s dan dat er in appels zitten. Tot slot heeft onderzoek aangetoond dat het eten van pinda’s helpt om galstenen te voorkomen. Wanneer je slechts twee eetlepels aan pinda’s per dag eet dan wordt de kans op galstenen al met een kwart verminderd.

Tips op pinda’s te eten

Een handje pinda’s kan altijd en is erg lekker, maar je kunt pinda’s op nog meer manieren consumeren en bereiden. Zo kun je zelf heerlijke pindasaus maken. Dit doe je met gemalen pinda’s, met kokosolie en je kunt er hete pepers doorheen doen. Verder kun je pinda’s door rijstgerechten heen mensen of zelfs door de aardappelen.

Ook kun je iedere dag een heerlijke boterham smeren met pindakaas er op. Let er dan echter wel op dat je biologische pindakaas eet. De fabriekspindakaas zit vol met suikers en meelsoorten waardoor ze minder gezond zijn. Indien je pindakaas eet voor je gezondheid dat is de fabriekspindakaas een stuk minder goed dan biologische.

Plaats een reactie