free
hit counter

Zijn rijstwafels gezond?

Rijstwafels zijn erg populair in Nederland. We kunnen ze tussen de middag eten bij de lunch. Als snack gedurende de dag of we eten een lekkere rijstwafel ’s avonds voor de televisie. Rijstwafels zijn gemaakt van gepofte rijst en het weegt dan ook niet veel. Een naturel rijstwafel is namelijk maar 8 gram en daarom moet je er soms flink wat eten om er vol van te zitten. De vraag is of rijstwijfels gezond zijn. Dat is sterk afhankelijk van het soort rijstwafel en er zijn diverse voor- en nadelen aan het eten van rijstwafels. Hieronder vertellen we meer over de voor- en de nadelen van het eten van rijstwafels en de verschillende soorten.

Wanneer is een rijstwafel gezond?

Wanneer we rijstwafels eten voor onze gezondheid dan kunnen ze goed helpen bij het afvallen. Wanneer je honger begint te krijgen dan is het niet gezond voor je lichaam om te gaan vasten. Het is beter om iets te eten en een rijstwafel kan uitkomst bieden. Je krijgt nog niet veel calorieën binnen, maar je lichaam krijgt wel voedingsstoffen binnen. In rijstwafels zitten ook vezels die goed zijn voor de spijsvertering en je lichaam een verzadigd gevoel geven, waardoor je niet meer blijft eten. Daarnaast zitten er eiwitten in die belangrijke bouwstoffen zijn voor je lichaam. Deze helpen de spieren op kracht te brengen en te houden.

De naturel rijstwafels zijn vaak gemaakt van gepofte zilvervliesrijst en een klein beetje zout. Verder beschikken ze niet over heel veel voedingswaarden. Daarnaast zijn er meergranen rijstwafels beschikbaar. Het is bekend dat een meergranen rijstwafel gezond is. Deze kunnen een combinatie zijn van zilvervliesrijst, rogge en haver. In de meergranen rijstwafels zitten over het algemeen meer vezels dan in de nature wafels.

Is iedere rijstwafel gezond?

Er zijn ook yoghurt rijstwafels beschikbaar. Het klink alsof deze rijstwafel gezond is. Echter is dat niet helemaal waar. Een yoghurt rijstwafel beschikt namelijk over veel meer suikers dan dat een meergranen of een naturel rijstwafel beschikt. Deze smaakt dan misschien ook beter, maar nog steeds krijg je niet bijzonder veel voedingsstoffen binnen en wel veel suikers. Alleen daarom wordt het voor je gezondheid al afgeraden om yoghurt rijstwafels te eten.

Verder zijn er nog meer soorten rijstwafels met andere smaken beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan de kaas smaak of een paprika smaak. Deze rijstwafels zijn vaak bewerkt, zodat mensen er heerlijk in kunnen smullen. Echter worden er bij veel van deze rijstwafels stoffen in gedaan net als bij chips die er voor zorgen dat je er in door blijft eten doordat je smaakpapillen gestimuleerd worden. Ook andere stoffen die er in zijn gestopt om de rijstwafels een betere smaak te geven zijn niet bepaald gezond voor je lichaam. De naturel of meergranen rijstwafels zijn dan ook beter voor je gezondheid.

Tot slot zijn rijstwafels niet goed voor mensen met diabetes. Rijstwafels hebben namelijk een hoge glycemische index waarde, wat inhoudt dat de koolhydraten snel door de darmen worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Dit zorgt er voor dat er meer bloedsuikerpieken kunnen ontstaan.

Plaats een reactie