free
hit counter

Is lijnzaadolie gezond?

Lijnzaadolie is afkomstig uit lijnzaad en wordt ook wel lijnolie genoemd. Lijnzaden beschikken namelijk voor ongeveer 40% uit olie en de zaden zijn afkomstig van de vlasplant. Deze plant kan over de hele wereld groeien, maar in Europa wordt deze voornamelijk in Duitsland geteeld. Door het persen dan de zaden komt er olie vrij dat gebruikt kan worden voor lijnzaadolie. Lijnzaadolie kunnen we voor verschillende doeleinden gebruiken. Daarnaast is lijnzaadolie gezond voor ons lichaam. Ben jij benieuwd waarom lijnzaadolie gezond is? Lees dan hieronder verder.

Waarom lijnzaadolie gezond is

Er zijn verschillende redenen waardoor het gezond is om lijnzaadolie te eten. Hieronder sommen we de voordelen op.

  • Grote hoeveelheid omega3-vetzuren
  • Beschermt tegen diverse ziekten
  • Goed voor het geheugen

Een van de voornaamste redenen waarom lijnzaadolie gezond is, is omdat er grote hoeveelheden omega3-vetzuren in zitten. Lijnzaadolie bestaat namelijk voor bijna de helft uit linoleenzuur. Linoleenzuur valt onder de omega3-vetzuren. Het is zelfs zo dat er maar liefst meer dan 20 keer zoveel omega3-vetzuren in lijnzaadolie zit dan dat er in bijvoorbeeld makreel zit. We gaan er dan ook altijd van uit dat we veel vis moeten eten, omdat we dan de gezonde omega3-vetzuren binnenkrijgen. Geen slecht idee dus om de volgende keer een potje lijnzaadolie mee te nemen van de supermarkt!

Omega3-vetzuren hebben veel positieve effecten voor het lichaam. Zo helpen ze bij het tegengaan van diverse ziekten. Deze vetzuren zijn gezonde vetten die het slechte LDL cholesterol tegengaan in je lichaam. Hierdoor wordt aderverkalking tegengegaan en wordt de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Naast het tegengaan van de hart- en vaatziekten zijn de omega3-vetzuren ook goed tegen een hoge bloeddruk, tegen diabetes en helpt het zelfs tegen depressies. Door lijnzaadolie kun je de weerstand van je lichaam verhogen. Bovendien zijn er al diverse onderzoeken op de markt die aantonen dat de omega3-vetzuren er bij helpen om kanker te voorkomen.

Daarnaast werkt lijnzaadolie ook goed tegen verouderingsprocessen en voor het geheugen. Ook hier zijn de gezonde vetzuren verantwoordelijk voor. Mensen die last hebben van veel emoties kunnen een tekort hebben aan de basis omega3-vetzuren. In een dergelijk geval is het belangrijk om genoeg van deze stoffen op een natuurlijke manier binnen te krijgen. Ook de ziekte van Alzheimer kan hiermee worden voorkomen of in het beginnende stadium kan het er zelfs door worden voorkomen.

Waar gebruik ik lijnzaadolie voor?

Nu je de voordelen weet van het eten van lijnzaadolie is het handig om te weten hoe en waarvoor je het kunt gebruiken. Veel mensen denken namelijk dat deze olie handig is om mee te bakken en te braden, net zoals zonnebloemolie, olijfolie of kokosolie. Echter wordt het afgeraden om met lijnzaadolie te gaan bakken. Er komen namelijk schadelijke stoffen vrij uit lijnzaadolie wanneer het op een te hoge temperatuur wordt verhit. Je kunt lijnzaadolie wel gebruiken als olie voor de saladedressing of het door een saus te mengen. Verder kun je het door de yoghurt heen doen of door de soep. Lijnzaadolie is ook te verkrijgen als een supplement.

Plaats een reactie