free
hit counter

Is feta gezond?

Tegenwoordig kennen we allemaal de heerlijke feta kaas. Hoewel we in Nederland veel kaasproductie hebben komt de feta kaas oorspronkelijk uit Griekenland. Het is een Griekse kaas dat gemaakt is van schapenmelk of de melk van geiten. Er zijn tegenwoordig ook varianten die gemaakt worden van koemelk, maar de basis voor feta kaas is dat deze wordt gemaakt van geitenmelk of schapenmelk.

Veel mensen vragen zich af of feta gezond is voor ons lichaam. Er zijn namelijk diverse argumenten waarom feta wel gezond kan zijn en waarom het niet gezond kan zijn. Hieronder lichten we beide situaties verder toe.

Waarom feta gezond is

Omdat feta gemaakt wordt van de melk van geiten of schapen beschikt het ook over gezonde stoffen die in deze melk zitten. Een van deze stoffen is calcium die in de melk zit en dus ook in de feta. Calcium is goed voor de botten in ons lichaam. Calcium helpt om botontkalking op latere leeftijd tegen te gaan. Daarnaast is calcium goed voor het transport van andere mineralen in het lichaam en is het goed voor de spieren en de bloedstolling. Vitamine D krijgen we normaal van zonlicht, maar vitamine D is echter ook in feta te vinden. Dat is erg positief, want vitamine D helpt het lichaam om calcium beter uit de voeding te halen en op te nemen in het lichaam. Omdat er zowel calcium als vitamine D in feta zit, is feta gezond om te eten.

Een andere stof die er voor zorgt dat feta gezond is, is vitamine B12. Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en dat het zenuwstelsel op de juiste manier functioneert. Tot slot zitten er aminozuren in feta. Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten en deze zijn onmisbaar voor het lichaam. Je lichaam heeft dagelijks eiwitten nodig, omdat deze zorgen voor de opbouw en het herstel van het weefsel en de spieren in het lichaam.

Wanneer is feta ongezond?

Dat deze kaas erg lekker is weten we inmiddels wel. We vinden het erg veel terug in salades waarbij het in kleine blokjes door de salade heen te vinden is. Verder kunnen we het gewoon zo eten of er vele andere lekkere gerechten van maken.

Echter zoals hiervoor vermeld is, is het niet gezond om teveel feta te eten. Dat komt doordat feta beschikt over een hoog gehalte aan vet. De vetten die in feta zitten bestaan voor een groot gedeelte aan verzadigde vetten en dit zijn de slechte vetten voor het lichaam. Daarom dien je er goed op te letten dat je niet teveel van deze vetten binnenkrijgt. Daarnaast is er nog een reden om er voor te waken dat je teveel feta eet. Dat komt doordat er in feta ook natrium te vinden is. Natrium is een onderdeel van zout en het is erg slecht voor je lichaam wanneer je teveel zout binnenkrijgt. Zout kan er voor zorgen dat je een hogere bloeddruk krijgt en dat kan er voor zorgen dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.

Plaats een reactie