free
hit counter

Is brie gezond?

Brie is een Franse schimmelkaas dat ook erg populair is onder Nederlanders. We kennen brie erg veel als een hapje op een verjaardag of een andere gelegenheid. Daarnaast kunnen we brie ook eten bij verschillende gerechten. Net als camembert behoort ook brie tot de hervekaas. Dit is een zogenaamd zacht zuivelproduct. Er bestaat veel discussie waarom brie gezond of niet gezond is voor ons lichaam. Hieronder hebben wij zowel de voordelen van het eten van brie benoemd als de nadelen er van.

Waarom brie gezond is om te eten

Net al veel andere soorten kaas beschikt brie over een grote hoeveelheid aan calcium. Wanneer we jong zijn dan horen we veel uitspraken dat we genoeg melk moeten drinken, omdat we daardoor sterke botten krijgen. Dat geldt ook voor het eten van brie, omdat deze kaassoort ook is gemaakt van melk. Calcium zorgt er voor dat botontkalking op latere leeftijd wordt tegengegaan, het is goed voor onze spieren en zenuwen en het helpt bij het transporteren van andere mineralen in het lichaam. Calcium is dus een onmisbaar mineraal voor het lichaam welke je binnenkrijgt door het eten van brie.

Naast het mineraal calcium is brie gezond, omdat er nog een aantal mineralen in zitten. De mineralen kalium, fosfor, magnesium en zink komen namelijk ook voor in brie. De verschillende soorten mineralen zijn belangrijk, omdat deze de werking van elkaar kunnen versterken. Tijdens het eten van brie krijgt je lichaam ook een aantal vitaminen binnen. Dit zijn vitamine B2, B6, B11 en vitamine D. Vitamine B11 komt het meeste voor en deze is erg belangrijk voor ons lichaam. Vitamine B11 wordt ook wel foliumzuur genoemd en het is belangrijk voor de groei en voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Voornamelijk zwangere vrouwen hebben veel foliumzuur nodig om problemen met de groei van de baby te voorkomen. Door er voor te zorgen dat zwangere vrouwen voldoende foliumzuur binnenkrijgen wordt de kans op een open ruggetje of een hazenlip bij een baby verkleind.

Nog een reden waarom brie gezond is, is dat het veel eiwitten bevat. Genoeg eiwitten eten is belangrijk voor het lichaam, omdat deze aminozuren bevat waar het lichaam niet zonder kan. Eiwitten zijn goed om het spierweefsel in stand te houden en het wordt goed verzadigd door het lichaam. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het eten van genoeg eiwit er voor zorgt dat de kans op diabetes type 2 kan wordt verminderd.

Waarom brie ongezond kan zijn

Er zijn ook een aantal redenen waarom brie ongezond is en zeker niet teveel mag worden gegeten. Brie beschikt over veel natrium. Dit is een onderdeel van zout en zoals we weten mogen we niet teveel van zout eten. Zout verhoogt onze bloeddruk wat de kans op hart- en vaatziekten kan verhogen. Ook heeft brie de meeste calorieën van de verschillende kaassoorten. Het is dus geen ideaal middel om mee af te vallen. Tot slot zitten er veel verzadigde vetten in brie. De verzadigde vetten zijn de slechte vetten voor ons lichaam.

1 gedachte over “Is brie gezond?”

Plaats een reactie