free
hit counter

Is koffie gezond?

Over de hele wereld drinken we dagelijks koffie en dat is in Nederland niet anders. Ook wij Nederlanders zijn echte koffiedrinkers. Tijdens het werk drinken we in de pauzes een bakje koffie, wanneer we visite hebben drinken we een bakje koffie of ’s avonds voor de televisie lusten we wel koffie. Kortom, we kunnen het de hele dag wel drinken.

De vraag is echter of koffie gezond is voor ons lichaam om te drinken. Hier kunnen de meningen sterk over verschillen. Daarom hebben wij verder gekeken naar de voor- en nadelen van het drinken van koffie. Hieronder hebben we deze benoemd.

De voordelen van het drinken van koffie

Er zijn inmiddels vele onderzoeken geweest naar de voordelen van koffie. Zo heeft onderzoek al aangetoond dat de cafeïne in koffie de kans op Alzheimer kan remmen. Cafeïne in koffie zorgt hier samen met een andere stof in koffie voor. Onderzoeken zijn nog gaande naar de vraag of koffie Alzheimer ook kan genezen. Naast dat het de kans op geheugenverlies verkleint, vergroot het je geheugen zelfs! Naast Alzheimer kan ook de kans op het krijgen van de ziekte van Parkinson worden verkleind. Ook dit komt door de hoeveelheid cafeïne die in koffie zit.

Daarnaast is er nog een reden waarom koffie gezond is. Wanneer je dagelijks koffie drinkt dan wordt het insulinepeil in je lichaam omlaag gebracht. Doordat je lichaam een lager insulinepeil heeft hebben gezwellen en tumoren minder mogelijkheden om snel te kunnen groeien. Hierdoor wordt de kans op het krijgen van verschillende vormen van kanker omlaag gebracht.

Nog een reden waarom koffie gezond is, is omdat het je alert maakt. Ook hier speelt de cafeïne een belangrijke rol in. De cafeïne in koffie heeft namelijk een stimulerend effect op je centrale zenuwstelsel. Door het drinken van koffie kun jij je beter concentreren en ben je beter in staat om logisch te redeneren. Dat is ook de voornaamste reden waarom veel mensen koffie op het werk drinken of tijdens het studeren een aantal bakken koffie erbij nemen. Niet alleen in de zakenwereld, maar ook in de sportwereld is het goed om koffie te drinken. De cafeïne kan er aan bijdragen om de contractiesterkte van de spieren te vergroten. Spieren raken minder snel vermoeid en hebben een beter uithoudingsvermogen.

Wanneer is koffie ongezond?

Om te zorgen dat koffie gezond is wordt het wel aangeraden om je te beperken in de hoeveelheden koffie die je drinkt. Aangeraden wordt om niet meer dan 1 of 2 koppen koffie per dag te drinken. Wanneer je de koffie drinkt voor de gezondheid dan kun je er voor kiezen om er geen suiker en melk in te doen.

Wanneer je teveel koffie drinkt dan kan dat een negatieve invloed op je cholesterolgehalte in je aderen hebben. Koffie verhoogt namelijk het LDL cholesterol. Dit is het slechte cholesterol dat aderverkalking veroorzaakt en de kans op hart- en vaatziekten doet toenemen.

Ook kan cafeïne een slechte invloed op je lichaam hebben. Deze kan zorgen voor angststoornissen bij mensen die er gevoelig voor zijn. Verder kan cafeïne zorgen voor hartkloppingen en een hogere bloeddruk.

Plaats een reactie