free
hit counter

Is chocolade gezond?

Wie is er niet dol op een stuk chocolade? We kennen het tegenwoordig op allerlei verschillende manieren. Zo zien we chocolade terug in koekjes, zijn er verschillende snoepjes gemaakt van chocolade, kennen we gehele chocoladerepen of de bekende chocoladeletters met sinterklaas. Chocolade wordt gemaakt van cacao, suiker melkpoeder en lecithine. Afhankelijk van de ingrediënten en de manier hoe het wordt gemaakt kennen we verschillende soorten chocolade. Maar over het algemeen zijn er altijd een aantal voor- en nadelen aan het eten van chocolade. Er bestaat daarom veel discussie of chocolade gezond is of niet. Hieronder daarom meer informatie over de voord- en nadelen.

De voordelen van chocolade

Hieronder hebben we de voordelen op een rijtje gezet.

  • Lecithine
  • Polifenolen
  • Endorfine
  • Flavonoïden
  • Magnesium

Chocolade is een goede bron van lecithine. Het hele lichaam van de mens heeft lecithine nodig. Lecithine bestaat uit fosfor, vetzuren en vitamine B. Het zorgt er voor dat cholesterol wordt verlaagd en dat heeft een positief effect op hart- en vaatziekten.

Daarnaast is chocolade gezond, omdat er polifenolen in zitten. Polifenolen zijn belangrijke antioxidanten die een ontstekingsremmende werking hebben. Deze beschermen de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen ontstaan door zonlicht, roken, slechte voeding, stress, ouderdom etc. Wanneer vrije radicalen schade aan de cellen aanbrengen dan kan er kanker ontstaan. Door het eten van chocolade kun je je lichaam dus beschermen tegen verschillende vormen van kanker.

Ook heb je vast al vaak mensen horen zeggen dat je chocolade moet eten wanneer je niet lekker in je vel zit. Dit is niet alleen omdat het lekker is, maar er zit ook een kern van waarheid achter. In chocolade zit namelijk endorfine. Dit zijn neurotransmitters in je hersenen die je een gevoel van geluk geven. Verder is chocolade gezond, omdat het beschikt over flavonoïden. Flavonoïden brengen bepaalde processen op gang in het lichaam en ze zijn ook goed voor je, omdat ze helpen bij het tegengaan van hart- en vaatziekten. Tot slot is chocolade gezond, omdat het magnesium bevat. Magnesium is een mineraal dat goed is voor de energiestofwisseling, voor de ontspanning van de spieren en zorgt voor de prikkels van de zenuwen en de spieren.

De nadelen van chocolade

Helaas kent chocolade niet alleen voordelen. Er zitten ook een aantal nadelen aan het eten van chocolade. De nadelen komen het meeste voor bij witte of melk chocolade. In deze soorten chocolade zijn vaak erg veel suikers toegevoegd. Suikers maken je dik en ze zijn slecht voor je tanden. Daarnaast zit er in zowel witte als melk chocolade veel cacaoboter. Cacaoboter is ontzettend vet en dit vet bestaat zowel uit verzadigd als onverzadigd vet. De combinatie van het suiker, vet en melk in chocolade maakt het ook nog eens erg moeilijk verteerbaar voor het menselijk lichaam. Tot slot is chocolade erg rijk aan calorieën.

Wanneer je chocolade eet voor je gezondheid dan kun je er beter voor kiezen om voor pure chocolade te gaan of ga naar de biologische winkel en ga voor echte cacao.

Plaats een reactie