free
hit counter

Is quinoa gezond?

Quinoa is al een paar jaar ontzettend populair in Nederland en het is nog aan populariteit aan het winnen. In feite is quinoa een plant waarvan de zaden worden gebruikt als graan. De samenstelling van quinoa lijkt dan ook erg veel op de samenstelling van echt graan. Veel mensen gaan er dan ook van uit dat het echte granen zijn.

In het zuiden van Amerika is het al meer dan 6000 jaar lang een van de meest belangrijke voedingen die er gegeten worden. Quinoa lijkt erg veel op couscous en het heeft een nootachtige smaak. Het kan dienen als de basis voor een maaltijd. Hiermee kan het worden vergeleken als gerechten die worden gemaakt van couscous of zilvervliesrijst. Veel mensen vinden quinoa erg lekker en bovendien is quinoa gezond voor ons lichaam. Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen.

Waarom is quinoa gezond?

Quinoa heeft verschillende voordelen voor ons lichaam. Dat komt door de gezonde voedingsstoffen die er in zitten. Hieronder sommen we de voordelen op.

  • Glutenvrij
  • Veel vezels
  • Vitaminen en mineralen
  • Bron van eiwitten

Allereerst is quinoa gezond voor mensen met coeliakie. Mensen met coeliakie kunnen geen gluten eten. Gluten zitten veel in granen. Echter zoals we hiervoor al hebben benoemd is quinoa geen graan, maar komt het van een plant af. Daarom kan het voor mensen met een glutenallergie een goed alternatief zijn om over te stappen naar quinoa. Wel is het zo dat er op quinoa vaak sporen van gluten aan worden getroffen. Daarom is het verstandig om altijd even op de verpakking te controleren of er een glutenvrij logo op staat.

Daarnaast is quinoa gezond omdat het rijk is aan vezels. 90 procent van de mensen in Nederland krijgen dagelijks onvoldoende vezels binnen. Daarom is het verstandig om er voor te zorgen dat je producten eet waar veel vezels in zitten. Dit is het geval bij quinoa. Vezels helpen de spijsvertering en de stoelgang te verbeteren. Daarnaast geven vezels je lichaam sneller een verzadigd gevoel, waardoor je sneller vol zit. Naast de vezels zitten er in quinoa mineralen en vitaminen. Er zitten vitaminen van het B-complex in en vitamine E.

De vitaminen van het B-complex zijn erg belangrijk voor de stofwisseling en vitamine E is een belangrijke antioxidant voor het lichaam. Deze helpt de cellen in het lichaam te beschermen. De mineralen die in quinoa zitten zijn koper, magnesium en ijzer. Koper is goed voor de vorming van het bindweefsel en de botten. Magnesium is goed voor de opbouw van lichaamseiwit, voor het ontspannen van de spieren en de botopbouw. Tot slot is ijzer goed voor de aanmaak van bloedcellen.

Daarnaast is quinoa rijk aan belangrijke eiwitten. Eiwitten zijn onmisbaar voor ons lichaam. Het is een belangrijke bouwstof voor onze spieren en het weefsel in ons lichaam. Voornamelijk voor sporters is het daarom goed in quinoa te eten.

Aangeraden wordt om quinoa koud, droog en donker te bewaren. Hiermee wordt de houdbaarheid verlengd en blijft het lekkerder. Quinoa is ook opgenomen in de schijf van vijf.

Plaats een reactie