free
hit counter

Zijn pompoenpitten gezond?

Pompoenpitten kennen we voornamelijk als de pitten die over bepaalde soorten brood heen zit of er in is gebakken. Daarbij kunnen pompoenpitten een heerlijke smaakmaker van het brood zijn waar de ene persoon wel van houdt en de andere niet. Echter is het ook zo dat pompoenpitten gezond zijn voor ons lichaam. Of je er nou wel of niet van houdt, voor iedereen zijn pompoenpitten gezond. Hieronder leggen we meer uit over de voordelen van deze pitten en benoemen we enkele gevallen waarin je beter niet teveel pompoenpitten kunt eten.

Waarom pompoenpitten gezond zijn

Pompoenpitten zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Ten eerste zitten ze vol met belangrijke vitaminen en mineralen. Van de vitaminen zit er een bijzonder hoog gehalte aan vitamine E in. Vitamine E is belangrijk voor het beschermen van de cellen, de celwanden, het weefsel en de bloedbanen. Wanneer je slechts 100 gram pompoenpitten eet dan heeft je lichaam al meer dan 230 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan vitamine E binnen. Een teveel aan vitamine E is echter niet schadelijk dus je hoeft je daarom geen zorgen te maken dat je teveel van deze vitamine eet. Andere vitaminen in pompoenpitten zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B11, B12 en vitamine C.

Ook omdat ze veel verschillende mineralen bevatten zijn pompoenpitten gezond voor het lichaam. Pompoenpitten zijn namelijk erg uniek als het gaat om de hoeveelheid van de verschillende mineralen en de hoge doseringen. Per 100 gram pompoenpitten krijgt je lichaam namelijk bijna 200 procent ADH waarde van mangaan, 180 procent van de ADH waarde van fosfor en 150 procent van de ADH waarde van koper. Per ons pompoenpitten zit er maar liefst 110 procent aan ijzer in pompoenpitten en 70 procent zink. Tot slot zit er seleen, kalium en calcium in pompoenpitten. Het grote voordeel van een grote diversiteit aan mineralen is dat de verschillende mineralen de werking van elkaar versterken.

Naast de vitaminen en mineralen zijn pompoenpitten rijk aan fytonutriënten. Fytonutriënten hebben vaak zelfs nog een sterkere antioxiderende werking dan vitaminen. Voor je lichaam zijn deze dus erg belangrijk om je gezond te houden. Op deze manier worden de cellen en het DNA in je lichaam beschermd tegen vrije radicalen.

Er zijn nog een aantal redenen waarom pompoenpitten gezond kunnen zijn. Zo beschikken ze over de stof lignanen. Dit is ook een van de fytonutriënten en die heeft een schimmelwerende en antivirale werking. Tot slot zijn pompoenpitten goed voor mensen met diabetes, omdat het een positief effect heeft op de regulering van insulinevorming.

Wanneer is het niet goed om pompoenpitten te eten?

Wanneer je geregeld een klein beetje pompoenpitten eet dan kan dat nooit kwaad. Wanneer je echter dagelijks een aantal handen pompoenpitten eet dan kan dat bij sommige mensen klachten gaan opleveren. Bij mannen bijvoorbeeld kan het zorgen voor ejaculatieproblemen. Dit is echter alleen wanneer je dagelijks een grote hoeveelheid pompoenpitten eet. Ook bij vrouwen die in de zwangerschapsperiode zitten wordt afgeraden om veel pompoenpitten te eten. Ook hier geldt dat geregeld enkele pompoenpitten geen kwaad kan.

Plaats een reactie