free
hit counter

Is cacao gezond

Wanneer we een chocoladereep op eten dan weten we allemaal dat we ongezond bezig zijn. Doen we dit elke dag dan worden we er dik van. Echter hoeft chocolade niet altijd slechts te zijn. Wanneer we voor 100 procent cacao gaan dan werken we namelijk aan onze gezondheid. Cacao vinden we tegenwoordig in veel verschillende natuur- en gezondheidswinkels. Niet alleen is cacao gezond, maar het is ook zo dat cacaopoeder gezond is. Ook cacaopoeder vinden we daarom tegenwoordig in veel gezondheidswinkels. Hieronder leggen we verder uit waarom cacao gezond is voor ons lichaam.

Waarom is cacao gezond?

Wanneer je voor een chocoladereep gaat of andere producten die van chocolade zijn gemaakt dan worden hier veel ongezonde stoffen aan toegevoegd. Zo worden de repen rijk gevuld met suiker en zoetstoffen en worden ze daarom ongezond. Er zijn verschillende redenen waarom cacao en cacaopoeder gezond zijn. Hieronder benoemen we de gezondheidsvoordelen.

  • Cacao heeft een positief effect op de bloeddruk
  • Cacao is rijk aan koper en magnesium
  • Het is rijk aan antioxidanten
  • Het eten van cacao maakt je gelukkig

Er zijn veel verschillende onderzoeken geweest naar de voordelen van het eten van cacao. Uit deze onderzoeken blijkt dat cacao een positief effect heeft op de bloeddruk. Wanneer je cacao eet dan gaan je bloedvaten lichtjes uitzetten waardoor het bloed makkelijker kan stromen. Een verbeterde doorbloeding door je aderen is goed voor je lichaam, want via de bloedbanen wordt het zuurstof o.a. getransporteerd door je lichaam.

Ook is cacao gezond wegens het opmerkelijke hoge gehalte aan antioxidanten. Cacao beschikt over een hoge concentratie aan flavonoïdes. Dit zijn antioxidanten en cacao bevat hier meer van dan ieder ander voedingsmiddel. Antioxidanten zijn zeer belangrijk bij het tegengaan van ziekten, waaronder verschillende vormen van kanker. Antioxidanten bestrijden de vrije radicalen in ons lichaam en vrije radicalen ontstaan door roken, alcohol, stress, UV-straling of ouderdom. In feite kunnen we dus zeggen dat het eten van cacao er bij helpt om kanker tegen te gaan.

Verder zit er een hoge hoeveelheid aan de mineralen koper en magnesium in cacao. Veel mensen hebben een tekort aan deze mineralen. Het eten van cacao helpt je gemakkelijk om deze mineralen in je lichaam weer op peil te brengen. Koper is belangrijk om je lichaam van energie te voorzien en bij het zuurstoftransport. Magnesium is erg belangrijk voor de botopbouw, de spieren, de zenuwbanen en het heeft een gunstig effect op de hartspier.

Verder hebben we vast eens mensen horen zeggen dat je chocolade, oftewel cacao moet eten wanneer je niet lekker in je vel zit. Zo schijnt het eten van cacao goed te zijn om je weer blij te maken. Daar zit echter zeker een waarheid in. Cacao beschikt namelijk over diverse stoffen die een geluksgevoel aan je hersenen kunnen geven. Dit zijn endorfines. Dat zijn neurotransmitters in je hersenen en deze kunnen je een gelukkig gevoel geven. Ook stimuleert deze stof de aanmaak van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die er voor zorgt dat je je energiek en gemotiveerd zult voelen.

Plaats een reactie