free
hit counter

Zijn linzen gezond?

Linzen zijn peulvruchten en ze behoren tot de vlinderbloemfamilie. Linzen zijn er in veel verschillende soorten kleuren. Er zijn bijvoorbeeld witte, bruine, rode, gele of groene linzen. Oorspronkelijk werden linzen gezien als het eten voor en van hippies. Vroeger gingen hippies namelijk naar India en konden ze veel lekkere en goedkope maaltijden van linzen eten. Wanneer ze teruggekeerd waren in de Verenigde Staten of Europa dan gingen ze verder met het maken van maaltijden van linzen. Deze werden niet als de meest smakelijke maaltijden beschouwd. Tegenwoordig zijn linzen echter goed geïntegreerd in onze samenleving. Er zijn hedendaags genoeg gerechten waar linzen heerlijk bij smaken. Naast dat linzen lekker smaken is het ook zo dat linzen gezond zijn voor ons lichaam. Hieronder vertellen we waarom linzen gezond zijn.

Waarom linzen gezond zijn

De grootste reden waarom linzen gezond zijn, is omdat er bijzonder veel vezels en eiwitten in zitten. De vezels hebben de grootste bijdrage. Wie denkt te weinig vezels binnen te krijgen doet er goed aan om de volgende maaltijd te serveren met linzen. De vezels zijn erg goed voor de spijsvertering en de stoelgang. Voedingsstoffen worden beter uit de voeding opgenomen doordat er een beter transport door de darmen heen plaatsvindt. Voor mensen die willen afvallen is het belangrijk om genoeg vezels te eten. De vezels maken het afvallen een stuk makkelijker, omdat ze er voor zorgen dat je lichaam sneller vol gaat zitten doordat je een verzadigd gevoel krijgt.

Naast de vezels zijn linzen een goede bron aan diverse mineralen. Wanneer je slechts een ons linzen eet dan heb je al twee keer zoveel van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) van molybdeen. Molybdeen is belangrijk voor de stofwisseling. Daarnaast beschikt een ons linzen al over 90 procent ADH van foliumzuur. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en is voornamelijk belangrijk voor zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen hebben meer foliumzuur nodig, omdat het zorgt voor de groei en de ontwikkeling van een ongeboren baby. De kans op een hazenlip of een open ruggetje wordt hier eveneens mee verkleind. Verder zitten er nog andere mineralen in linzen. Dat zijn ijzer, fosfor, koper en mangaan.

De vezels, het foliumzuur en het magnesium in linzen zijn samen bijzonder goed bij het tegengaan van hart- en vaatziekten. Zo blijkt uit een onderzoek dat de kans op hart- en vaatziekten door het eten van linzen met maar liefst 82 procent wordt verlaagd. Magnesium zorgt er bijvoorbeeld voor dat de aderen schoon blijven, waardoor het bloed er beter doorheen kan stromen.

Het eten van linzen

Wanneer je linzen wilt gaan koken dan verschilt het vaak hoelang ze gekookt moeten worden. Na 20 minuten zijn rode linzen bijvoorbeeld al gaar. Wanneer je de linzen door een salade heen wilt doen dan kun je ze iets minder lang laten koken, doordat ze dan meer smaak overhouden. Linzen kun je ook door rijst heen doen. Begin iets eerder met de rijst te koken en doe de linzen er daarna bij in. Linzen zijn ook goed mee te bakken met aardappelen.

Plaats een reactie