free
hit counter

Is lijnzaad gezond?

Lijnzaad zijn de zaadjes die komen van de plant vlas. De zaadjes hebben een bittere en nootachtige smaak. Dit zorgt er voor dat ze gemakkelijk bij allerlei verschillende gerechten gebruikt kunnen worden. Lijnzaad kun je daarom gemakkelijk door de yoghurt heen doen of bij een smoothie of salade in stoppen. Tegenwoordig horen we veel over dat lijnzaad het nieuwe superfood is. Is dit een nieuwe hype of is het terecht en zijn deze zaden terecht erg gezond voor ons lichaam. Het is inderdaad zo dat lijnzaad gezond is. Maar hoe gezond is lijnzaad? Hieronder vertellen we meer over de gezondheidsvoordelen die lijnzaad kan hebben voor ons lichaam.

Waarom lijnzaad gezond is

Lijnzaad kent ontzettend veel voordelen. Deze kleine zaadjes hebben namelijk nog bijzonder veel voedingsstoffen. Allereerst zitten de zaadjes boordevol met alfa-linoleenzuur. Dit is een omega3-vetzuur en is ontzettend goed voor ons hart en ze hebben een positief effect op de hersenen. Dit zijn onverzadigde gezonde vetzuren die een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte in ons lichaam en daarom de kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind. Naast deze gezonde vetzuren is lijnzaad gezond, omdat het rijk is aan polyfenolen. Dit zijn belangrijke antioxidanten voor het lichaam. Ze helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen de cellen en het DNA in het lichaam aantasten en daardoor kan er kanker ontstaan. Doordat de cellen en het DNA beter wordt beschermd door de antioxidanten ontstaat er een lagere kans op verschillende varianten van kanker.

Daarnaast beschikken de zaadjes over de vitaminen B1, B2 en enkele mineralen. Vitamine B1 wordt ook wel thiamine genoemd en deze is onmisbaar om het lichaam te voorzien in energie en voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel te zorgen. Wanneer men last heeft van een tekort aan vitamine B1 dan kunnen er psychische afwijkingen ontstaan. Het is daarom belangrijk om altijd voldoende vitamine B1 binnen te krijgen. Ook vitamine B2 is belangrijk voor de energievoorziening in het lichaam. Nog een reden waarom lijnzaad gezond is, is omdat er mineralen in zitten. De mineralen die er in zitten zijn magnesium, calcium, kalium en zink.

Tot slot zit lijnzaad boordevol met belangrijke vezels. Vezels zijn ontzettend goed voor je lichaam, omdat ze zorgen voor een goed verlopende spijsvertering. In de darmen zuigen de vezels zich vol met vocht en hierdoor ontstaat een goed verlopende spijsvertering. De voedingsstoffen worden op deze manier beter door je lichaam verwerkt en het heeft een positief effect op de stoelgang.

Het eten van lijnzaad

Hierboven hebben we laten zien dat lijnzaad zeker gezond is voor ons lichaam. Echter dien je er wel rekening mee te houden dat je de zaadjes met mate eet. Aangeraden wordt om tussen de 15 en 45 gram per dag te blijven. Lijnzaad beschikt namelijk over cyanogenen. Cyanogenen kunnen in het lichaam worden omgezet naar cyanide en dat is een giftige stof. Wanneer het lichaam teveel cyanide binnenkrijgt dan kan dat zogen voor problemen met de ademhaling en het kan zelfs een hartstilstand veroorzaken.

 

Plaats een reactie