free
hit counter

Is chiazaad gezond?

Je hebt er vast al meer mensen over gehoord. De chiazaadjes zijn een nieuwe superfood. Je denkt vast dat het weer een van de vele hypes is en dat chiazaad niet heel bijzonder is aangezien we tegenwoordig plat worden gegooid met nieuwe superfoods. Echter is het niet verkeerd om even stil te staan bij deze zaadjes. Chiazaad komt uit het midden en zuiden van Mexico en groeien aan de chiaplant. De zaadjes groeien in de bloem van de chiaplant. De kleur en de vorm van de chiazaadjes lijken op maanzaad. Veel mensen vragen zich af of chiazaad gezond of niet is. Maar waarom is chiazaad gezond en hoe gezond is chiazaad precies? Daar gaan we het hieronder over hebben. Chiazaad heeft namelijk ook enkele bijwerkingen die we hieronder toelichten.

Waarom is chiazaad gezond?

Inmiddels zijn er verschillende onderzoeken geweest om erachter te komen hoe gezond is chiazaad. Daaruit is gebleken dat er veel redenen zijn waarom chiazaad gezond is. Dat komt door de vele goede voedingsstoffen die deze zaadjes bevatten. Onderzoeken hebben aangetoond dat chia zaadjes gezond zijn, omdat ze veel vezels, eiwitten, antioxidanten en veel mineralen bevatten. Gezegd wordt dat chia zaad gezond is voor vrouwen van 40 jaar en ouder. Deze groep heeft over het algemeen vaak een tekort aan deze bouwstoffen.

Het eten van chiazaad is goed voor je omdat het er voor zorgt dat je bloedsuikerspiegel beter op pijl blijft. Dit komt doordat de zaadjes er voor zorgen dat koolhydraten minder snel worden omgezet naar glucose en dat dit proces wordt vertraagd. Je krijgt minder pieken in je bloedsuikerspiegel wat de kans op diabetes type 2 verkleind en goed is voor de hormoonhuishouding.

Wist je ook dat chia zaden gezond zijn omdat ze over veel omega3-vetzuren beschikken? Inmiddels kennen we allemaal de belangrijke omega3-vetzuren. Dit zijn gezonde onverzadigde vetten voor ons lichaam. Deze vetzuren hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte in ons lichaam en verkleinen daarmee de kans op hart en vaatziekten. Ook zijn deze vetzuren goed voor de hersenen en het hormoonspiegel in ons lichaam.

Ook zijn de chia zaadjes gezond wanneer je wilt afvallen. Ze kunnen je uitstekend helpen een aantal overtollige kilo’s kwijt te raken. Chiazaden kunnen namelijk erg veel water opnemen en daarnaast beschikken ze over veel vezels. Dit geeft jou sneller een vol gevoel. Je kunt chiazaden dan ook gemakkelijk door een aantal gerechten heen doen en zonder dat je het zelf door hebt zit je sneller vol.

Bijwerkingen van chiazaden

Wanneer je pas net begint met het eten van chiazaadjes dan kun je het beter rustig opbouwen. Omdat er zoveel vezels in zitten kan dit zorgen voor bijwerking, zoals winderigheid, misselijkheid, een opgeblazen buik of diarree. Dit komt door het hoge gehalte aan vezels waar je lichaam nog aan moet werken. Per persoon kan het verschillen in hoeverre het lichaam gewend moet raken aan het eten van de chiazaden. Luister daarom goed naar je eigen lichaam.

Daarnaast hebben chiazaden een bloeddrukverlagende werking. Het is dan ook niet slim om veel chiazaad te eten wanneer je al medicijnen hebt die hiervoor zorgen.

Plaats een reactie