free
hit counter

Is pindakaas gezond?

Wie houdt er niet van een heerlijke boterham met pindakaas? Bijna iedereen in Nederland is er wel mee opgegroeid en het is een van de meeste populaire belegproducten om op je brood te doen. Pindakaas is ontzettend lekker en daarnaast is het ook een makkelijk beleg om even snel je brood mee te smeren en iets te eten.

Naast dat pindakaas erg lekker is bestaat er veel discussie of pindakaas gezond is. Volgens veel mensen is het wel gezond en andere mensen zeggen weer dat pindakaas niet gezond is. Beide beweringen zijn echter waar. Pindakaas komt oorspronkelijk uit Amerika en hier zijn er veel wettelijke regels voor het maken van pindakaas. Een hiervan is dat het voor 80 procent uit pinda’s moet staan. In Nederland gelden deze wettelijke regels niet en daarom dien je goed op de etiketten te kijken om te weten wat er in zit. Zo is de ene pindakaas gezond, terwijl de andere pindakaas erg ongezond is.

De voordelen van pindakaas

Wanneer je voor de juiste pindakaas kiest dan zijn er wel degelijk voordelen te behalen. Hieronder hebben we de voordelen op een rijtje benoemd.

  • Onverzadigde vetzuren
  • Goed om af te vallen
  • Goed voor de spieren
  • Vitamine E

Wanneer je in de supermarkt bent en pindakaas wilt kopen dan zie je op het etiket vermeld staan dat er veel vetten in zitten. Veel mensen kunnen hier van schrikken, maar het is goed om te kijken waar deze vetten uit bestaan. In de meeste gevallen bestaan de vetten voor 80 procent uit onverzadigde vetten. Dit zijn de gezonde vetten en daarom krijg je maar voor een klein deel aan de ongezonde vetten binnen.

De meeste mensen denken dat pindakaas erg ongezond is wanneer je wilt afvallen. Wanneer je beperkt in de hoeveelheid dan kan pindakaas gezond zijn om mee af te vallen. In pindakaas zitten namelijk veel eiwitten. Deze zorgen voor een verzadigd gevoel en door het eten van pindakaas zit je langer vol. Daarnaast zorgen de hiervoor genoemde onverzadigde vetzuren er voor dat je lichaam efficiënter lichaamsvet kan verbranden. Het hoge gehalte aan eiwitten zorgt er ook voor dat er een betere opbouw van de spieren kan plaatsvinden. Eiwitten zijn de bouwstoffen van de spieren en het weefsel in je lichaam. Ook voor sporters is pindakaas gezond om te eten. Mensen die willen afvallen en daarom actief bezig zijn kunnen de eiwitten uit pindakaas ook goed gebruiken.

Tot slot bevat pindakaas vitamine E. Vitamine E draagt ook bij aan het beschermen van de spieren, een sterk immuunsysteem en het bevordert de vetverbranding in je lichaam.

Nadelen van pindakaas

Wanneer je niet voor biologische pindakaas kiest of de pindakaas niet zelf maakt dan zijn er vaak allerlei stoffen aan toegevoegd die de pindakaas minder gezond maken. Deze stoffen worden er in gedaan om het een zoete smaak te geven en de houdbaarheid te verlengen. Daarnaast dien je ook nooit teveel pindakaas te eten, omdat dit nog steeds veel calorieën bevat en daarom een dikmaker kan zijn.

 

Plaats een reactie