free
hit counter

Is een peer gezond?

Peren zijn een heerlijke dorstlesser op een warme dag. Dit fruit is lekker sappig en omdat het veel gezonde voedingsstoffen bevat zijn peren gezond om te eten. In Nederland zijn peren erg populair en ze worden ook in ons land geproduceerd. Oorspronkelijk komen peren uit Azië. De grootste producent van peren in de wereld is China. Er wordt zelfs beweerd dat peren een geneeskrachtige werking hebben. Hieronder geven we graag meer informatie waarom peren gezond zijn.

Waarom zijn peren gezond?

Peren staan er om bekend dat ze boordevol zitten met belangrijke vezels. Peren beschikken namelijk maar over weinig vitaminen en mineralen. Er zitten geen mineralen in en alleen de vitaminen C en K zijn te vinden in peren. Vezels hebben veel voordelen voor het menselijk lichaam. Allereerst zijn vezels belangrijk voor het goed laten verlopen van het spijsverteringsproces. Het eten kan hierdoor op een gelijkmatige manier worden verteerd. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen uit andere voeding op de juiste manier door het lichaam worden opgenomen en wordt de kans op klachten als obstipatie verlaagd. Ook zorgen ze er voor dat de energie op een gelijkmatige manier in het bloed kan worden opgenomen. Dit zorgt voor een stabiel bloedsuikergehalte met minder grote schommelingen. Hierdoor zal je je minder snel moe voelen. Tot slot zorgen de vezels voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten. Het is namelijk zo dat wanneer je dagelijks peren eet dat dat de kans op een hartaanval met maar liefst 50 procent kan verminderen. De vezels hebben een positieve invloed op het cholesterolgehalte in de bloedbanen. Door het cholesterol te verminderen komt er meer ruimte in de aderen voor het bloed om er doorheen te stromen.

Naast het verminderen van hart- en vaatziekten is een peer gezond, omdat het nog meer ziekten kan bestrijden, zoals verschillende vormen van kanker. Dit komt door verschillende fytonutriënten die te vinden zijn in peren. Zo is uit onderzoek gebleken dat de kans op borstkanker met 34 procent kan worden verminderd door het eten van peren. De fytonutriënt kaneelzuur in peren is goed tegen maagkanker. Peren en mango’s zijn de fruitsoorten die over het meeste kaneelzuur beschikken.

Bovendien is een peer gezond om nog een aantal redenen. Peren helpen bij het stevig maken van botten en het heeft een ontstekingsremmende werking. De hoeveelheid vitamine C heeft een belangrijke invloed op het tegengaan van ontstekingen. Dat komt doordat dit een belangrijke antioxidant is voor het lichaam.

Tips voor het eten van een peer

Het is niet alleen zo dat een peer gezond is, maar je kunt er ook heerlijk van smullen. Peren zijn zeer geschikt om te mengen met een fruitsalade. Hier passen mandarijnen, mango’s, kiwi’s, bananen, aardbeien of ander fruit zeer goed bij. Ook kun je een geschilde peer met roomijs eten. Uiteraard kun je een peer natuurlijk ook zo opeten!

Het beste is het overigens om biologische peren te eten en ze te schillen. De schil van de peer kan bestaan uit pesticiden. Deze schijnen een ziekte wekkende werking te hebben.

 

Plaats een reactie