free
hit counter

3 Oorzaken en 3 Oplossingen voor Opgeblazen / Opgezette Buik

Als je je op deze website bevindt, dan is de kans groot dat je het liefst van je buikje af wilt komen. Dit doe je natuurlijk voornamelijk door het verbranden van vet. Door minder te eten en meer te bewegen, raak je langzaam van je buikvet af. Dit zou ertoe moeten leiden dat je buik aanzienlijk krimpt. Dit is echter lang niet altijd het geval.

Het kan namelijk ook zo zijn dat je last hebt van een opgeblazen of opgezette buik. Je hebt niet te veel vet, maar toch wordt je buik als het ware naar voren toe geduwd. Dit zorgt er niet alleen voor dat je dikker lijkt dan je eigenlijk bent, maar een opgeblazen gevoel kan ook gewoon op zichzelf erg vervelend aanvoelen. Reden te meer dus om hiervan af te willen komen.

Maar om dat te kunnen doen, moet je wel eerst weten wat de oorzaak van je opgeblazen buik is, en hoe je dit dan vervolgens moet oplossen (wat erg van elkaar afhankelijk is). Daar zal ik je in dit artikel bij gaan helpen. Ik zal je enkele vaak voorkomende oorzaken van een opgeblazen buik geven, en hoe je die specifieke oorzaak moet oplossen. Ik zal de volgende oorzaken gaan toelichten en een oplossing voor elke oorzaak:

  • Een verstoring van de spijsvertering
  • Een voedselintolerantie
  • Constipatie

Oorzaak 1: Een verstoring van de spijsvertering

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een opgeblazen of opgezette buik, is wel een verstoring van de spijsvertering. Dit is iets wat tot tal van kwaaltjes en klachten kan leiden, waarvan een opgezette buik er dus één is. Met een “verstoring van de spijsvertering” bedoel ik hier eigenlijk vooral dat je lichaam niet in staat is je eten te verteren.

Dit klinkt misschien heel heftig, omdat het klinkt alsof er echt iets mis is met jouw lichaam, alsof jouw spijsvertering zijn werk niet kan doen. Dit is in de meeste gevallen gelukkig niet het geval. In het overgrote merendeel van de gevallen ligt het niet aan het lichaam van de persoon in kwestie; het komt veel vaker voor dat voedsel het probleem is.

Ofwel: je eet gewoon te veel van de verkeerde dingen.

Dit komt tegenwoordig steeds vaker voor. En als je er eventjes over nadenkt, dan is dit eigenlijk ook niet zo raar. We zijn door de jaren heen steeds meer aan ons voedsel gaan toevoegen, in zo’n rap tempo dat we eigenlijk niet echt konden zien wat de gevolgen ervan waren. Dat we sommige van die dingen minder goed kunnen verteren, moet eigenlijk geen verrassing zijn.

Dat er tegenwoordig in zoveel voedsel allerlei troep zit, is natuurlijk vervelend. Dit maakt dat je niet zomaar iets uit het schap kan pakken als je om je gezondheid geeft. Het betekent echter niet dat er geen ontkomen aan is. Als je een beetje op je voeding let, kun je meestal snel afrekenen met dat nare opgeblazen gevoel. Hoe je dat doet, dat leg ik je straks uit.

Als je denkt dat jij misschien problemen hebt met je spijsvertering, en dat dit wel eens zou kunnen leiden tot jouw opgeblazen buik, dan zijn er enkele symptomen die je in de gaten kan houden. Vooral winderigheid is een goede indicatie dat je waarschijnlijk je eten niet helemaal goed kan verteren. Tenminste, mits dit natuurlijk gepaard gaat met een opgeblazen gevoel – winderigheid kan ook op andere dingen wijzen.

Oplossing 1: Eet minder voorverpakt voedsel

Zoals ik net al heb gezegd, is verkeerde voeding een vaak voorkomende oorzaak van een opgezette buik, omdat de verkeerde voeding je spijsvertering volledig overhoop kan gooien. Dit is vervelend, maar het maakt wel dat het probleem makkelijk op te lossen is. Pas je voedingspatroon aan, en je zou al snel resultaat moeten gaan zien.

Maar wat is dan precies het soort voedsel dat je niet meer moet eten? Het zal per persoon verschillen waar je precies te veel van binnenkrijgt. Over het algemeen zijn er wel enkele stoffen aan te wijzen die tegenwoordig veel te vaak in voedsel worden gestopt. Het gaat om de volgende voedingsstoffen:

  • Conserveermiddelen
  • (Kunstmatige) kleur- en smaakstoffen
  • Suikers
  • Zout

Misschien heb je echter geen zin om dit allemaal in de gaten te houden, en van elk product de ingrediëntenlijst te lezen. Als dat het geval is, kan ik het ook een stuk makkelijker voor je maken; eet geen (of minder) voorverpakt voedsel. Als je meer verse producten eet, waar veel minder van deze eerdergenoemde stoffen in zitten, dan ben je al heel goed bezig.

Hoe veel voorverpakt voedsel je precies kan blijven eten, is niet echt te zeggen. Iedereens spijsvertering werkt net anders, en de ene persoon kan een stuk meer hebben dan de andere. Daarom is mijn tip om gewoon meteen zo min mogelijk voorverpakt voedsel te eten, en het bijna helemaal uit je leven te bannen.

Als je merkt dat het goed gaat, kun je later eventueel weer iets meer voorverpakt eten kopen. Gezond is het nog steeds niet, maar ik snap ook wel dat het goedkoop en makkelijk is. Nog enkele kleine voedingstips die je ook kunnen helpen met je opgeblazen buik: drink minder alcohol en eet niet te veel koolhydraten. Ook stress kan zorgen voor een verstoring van je spijsvertering.

Oorzaak 2: Een voedselintolerantie

Als je last hebt van een opgeblazen buik (of zelfs alleen maar van een opgeblazen gevoel), dan komt dit vaak door een ophoping van lucht in de darmen. Zo’n ophoping kan een heleboel verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een verkeerd voedingspatroon, zoals ik net heb genoemd. Als je lichaam voedsel niet kan verteren, komt daarbij een hele hoop lucht vrij.

Het kan echter ook zo zijn dat je voedingspatroon in principe prima is, maar dat je iets eet dat jij specifiek niet kan verteren. De meeste mensen zouden dan geen enkel probleem hebben wanneer ze dit eten, maar jouw lichaam kan dit niet aan. Dit wordt ook wel een intolerantie voor een bepaald soort voedsel genoemd, en ook dit kan zorgen voor een opgeblazen buik.

Dat iets natuurlijk is, wil nog niet zeggen dat het ook goed voor je is.

Vaak wordt zoiets in de volksmond ook wel een allergie genoemd, maar dat is strikt genomen niet hetzelfde. Kort gezegd gaat het bij een tolerantie om het niet kunnen verteren van een bepaalde voedingsstof. Bij een allergie ziet het lichaam een bepaalde stof onterecht als gifstof en reageert daarop. Allergieën zijn vaak ook veel gevaarlijker dan intoleranties.

Een intolerantie is dus niet het einde van de wereld, maar het kan wel voor meer problemen zorgen dan alleen een opgeblazen buik. Zo beschadigt iemand met een glutenintolerantie zijn darmen als hij toch gluten eet. Dit kan zelfs leiden tot darmkanker. Als jij een voedselintolerantie hebt, dan is het dus een goed idee om te kijken waar je precies niet tegen kan. Maar hoe weet je precies waar je intolerant voor bent? Daarmee zal ik je nu gaan helpen.

Oplossing 2: Eet/drink geen gluten en zuivel meer

Als je een intolerantie hebt, dan wil je er natuurlijk achter zien te komen waar je nu precies niet tegen kan, want dan kan je dit gewoon niet meer eten, en zijn je problemen in principe klaar. Maar hoe weet je nu precies voor welke voedingsstof(fen) je allergisch bent? Je eet zo veel op een dag, waar moet je in vredesnaam beginnen?

Mijn advies: stop met het consumeren van gluten en zuivel. Intoleranties voor gluten en zuivel zijn namelijk met afstand de meest voorkomende intoleranties die er bestaan. De kans is dus groot dat je last hebt van een van deze twee intoleranties. Als je stopt met het gebruiken van beide, dan zul je waarschijnlijk al snel resultaat zien. Mocht dit niet het geval zijn, kun je het beste samen met een dokter op zoek naar jouw specifieke voedselintolerantie.

Bij een glutenallergie zijn het bijna altijd de gliadines, een onderdeel van gluten, waar je niet tegen kan. Dit zorgt voor een auto-immuunreactie in het darmkanaal, waardoor je darmen worden beschadigd. Gluten zitten eigenlijk in alles waar granen in zitten, zoals veel deegproducten. Gelukkig kun je in de meeste supermarkten ook een glutenvrije variant van deze producten kopen.

Bij melk is een gebrek aan het enzym lactase meestal het probleem. Dit is een stof die van essentieel belang is voor het opnemen van melk en zuivel. Naarmate je ouder wordt, krijg je steeds minder van dit enzym, en wordt de kans op een zuivelintolerantie dus steeds groter. Kort gezegd is melk dus eigenlijk helemaal niet bedoeld voor volwassenen, laat staan melk van een andere diersoort.

Koeien drinken toch ook geen menselijke melk?

Oorzaak 3: Constipatie

Zoals ik eerder al zei, komt een opgeblazen buik meestal door een teveel aan lucht in de darmen. Het kan echter ook zijn dat er te veel van iets anders in je darmen zit, iets dat misschien een wat minder smakelijk onderwerp is dan lucht. Als je last hebt van constipatie ofwel verstopping, kan dit ook leiden tot een opgezette buik, puur door het teveel aan poep in je darmen.

Hoe lang je erover zou moeten doen om je voedsel te verteren, verschilt sterk per persoon, maar je lichaam doet er als het goed is tussen de 18 en 72 uur over. Als het langer duurt dan 72 uur voordat je eten is omgezet in ontlasting, dan is de kans dus groot dat je met constipatie te maken hebt. Dit zou dan de oorzaak van je opgeblazen buik kunnen zijn.

Constipatie kan er op den duur toe leiden dat de ontlasting hard wordt, omdat deze langzaamaan uitdroogt in je lichaam. Dit kan niet alleen tot een opgezette buik leiden, maar ook tot klachten als buikpijn en misselijkheid.

Hoewel het dus niet als een van de meest ernstige kwalen klinkt, kan het wel degelijk erg vervelend zijn.

Constipatie kan op verschillende manieren ontstaan, maar meestal gaat het om een grote verandering. Hierbij kan je denken aan een verandering in je eetpatroon, maar ook aan plotselinge stress of een heftige emotionele reactie op een heftige gebeurtenis. Ook kan het simpelweg zijn dat je niet vaak genoeg naar de wc gaat of te weinig drinkt. Last van stress? Gebruik dan tips om stress te verminderen en bijvoorbeeld een zware deken tegen stress.

Oplossing 3: Drink meer water

Zoals ik eerder al zei, kan constipatie een heleboel verschillende oorzaken hebben, en dus zijn er ook een aantal verschillende mogelijke oplossingen voor specifieke gevallen. Er is gelukkig wel een oplossing die voor bijna alle oorzaken van constipatie werkt.

Uiteindelijk zul je de opgehoopte ontlasting uit je darmen moeten zien te krijgen. Je zal je darmen als het ware weer moeten schoonspoelen, en waar kun je iets nu beter mee wegspoelen dan met water. Door er gewoon voor te zorgen dat je genoeg water binnenkrijgt (nog wel een stuk meer dan je normaal nodig zou hebben) lost het probleem zichzelf vaak wel weer op.

Het is natuurlijk nog steeds zinvol om te weten wat de oorzaak van je constipatie is. Al is het maar alleen om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet nog een keer gebeurt. Ga dus wel even goed bij jezelf na wat de oorzaken zouden kunnen zijn. Probeer er zo voor te zorgen dat dit de laatste keer is dat jij last krijgt van verstopping.

Naast de 3 oorzaken die hier besproken zijn, zijn er nog een aantal. Deze worden uitvoering besproken op gezondheidsplein.nl, op deze pagina over een opgeblazen gevoel. Op gezondheidsplein.nl vindt je tevens behandelingen en patiëntenverhalen.

1 gedachte over “3 Oorzaken en 3 Oplossingen voor Opgeblazen / Opgezette Buik”

  1. Ik probeer de recepten te openen maar dat lukt niet. Ik wil het graag gaan proberen omdat ik een opgeblazen gevoel heb en vaak obstipatie.

    Groetjes yvonne

    Beantwoorden

Plaats een reactie