free
hit counter

Is munt gezond?

Munt is een kruid dat al eeuwenlang bekend is. Bij de Egyptenaren werd munt al gezien als een kruid met een genezend effect. Zo werd munt destijds gebruikt tegen migraine, tegen darmklachten en tegen huidziekten. Tegenwoordig kennen we munt veel van de muntthee die we drinken. We gebruiken een zakje met de muntkruiden om een lekkere smaak aan de thee te kunnen geven. De muntthee geeft ons een heerlijke en frisse smaak en het kan ons helemaal opfrissen. Maar hadden de oude Egyptenaren gelijk dat munt gezond is voor ons lichaam? Munt kan inderdaad in diverse gevallen gezond zijn voor ons lichaam. Hieronder vertellen we er meer informatie over.

Waarom munt gezond is

Er zijn diverse redenen waarom munt gezond is. Hieronder hebben de we voornaamste voordelen benoemd.

  • Munt helpt bij hoofdpijn, verkouden of misselijkheid
  • Maakt de maag rustig
  • Goed voor de spijsvertering

Wanneer je niet fit bent dan kan munt je helpen om snel weer beter te voelen. De geur van munt kan helpen bij sommige vormen van hoofdpijn en het kan helpen om verkoudheden tegen te gaan. Wanneer je een bak met stomend water zet dan kun je er boven gaan hangen met je hoofd en een theedoek over je hoofd doen. In de bak met warm water gooi je een muntballetje. Doordat deze munt in de bak met warm water zit kom de geur van munt vrij. Deze geur kan je hoofdpijn en de misselijkheid helpen verminderen.

Menthol is gemaakt van munt en de geur van menthol kan de maag rust geven. Ditzelfde effect heeft je lichaam wanneer er muntthee wordt gedronken of een menthol snoepje wordt gegeten. Voor veel reizigers met wagenziekte is het goed om een flesje menthol bij zich te hebben. Wanneer ze misselijk worden dan kunnen ze aan het flesje ruiken en komt de maag weer tot rust.

Daarnaast heeft munt ook een positief effect op de spijsvertering. Munt zorgt er niet alleen voor dat de maag er rustig van wordt, maar het werkt ook stimulerend voor de spijsvertering. De enzymen in de spijsvertering worden beter geactiveerd door munt en daardoor kan er een betere spijsvertering plaatsvinden. Tot slot heeft munt ook het voordeel dat de mond er schoner van wordt door de natuurlijke mondwaters die er in zitten. Dit zorgt voor een heerlijke frisse smaak!

Tips om munt te eten

Nu we de voordelen van munt weten kunnen we natuurlijk niet wachten om de volgende maaltijd klaar te maken met munt erbij. Je kunt munt dan ook heerlijk bij de pasta in doen of variëren met aardappelgerechten. Dit zorgt er voor dat de gerechten een lekkere en frisse smaak krijgen. Doe het echter pas bij de pasta in wanneer het klaar is in plaats van het erbij mee te bakken. Wanneer je het er direct al doorheen bakt dan gaan er belangrijke voedingsstoffen van munt verloren. Je kunt het bijvoorbeeld op je bord snijden of er overheen strooien. Ook is het mogelijk om drinkwater te pakken en hier muntblaadjes doorheen te doen. Zo heb je lekker fris water!

Plaats een reactie