free
hit counter

Is mozzarella gezond?

Mozzarella is een kaas en het komt oorspronkelijk uit Italië. Het zijn witte bollen kaas waar veel mensen dol op zijn. De kaas is erg bekend als beleg op pizza’s. Deze soort kaas wordt gemaakt van buffelmelk of koemelk. De mozzarella die gemaakt is van buffelmelk is over het algemeen duurder dan de mozzarella die gemaakt is van koemelk. Wanneer je de echte mozzarella wilt eten dan staat er vaak op de verpakking mozzarella di bufala vermeld en dat houdt in dat het voor 100 procent van buffelmelk is gemaakt.

De vraag is echter of mozzarella gezond is. Deze kaas is inderdaad gezond om te eten, maar wel zolang het met mate wordt gegeten. Ook zitten er een aantal verschillen tussen de kaas die van koemelk is gemaakt en de kaas die van buffelmelk is gemaakt.

Waarom is mozzarella gezond?

Omdat deze kaas van melk is gemaakt krijgt je lichaam een goede hoeveelheid aan calcium binnen. Calcium is belangrijk voor je lichaam voor het sterker maken van je botten en het sterk houden van het gebit. De mozzarella die gemaakt is van koemelk beschikt echter over een hoger gehalte aan calcium dan de kaas die gemaakt is van buffelmelk. Buffelmelk beschikt over een lager calciumgehalte. Daar staat weer tegenover dat de mozzarella die gemaakt wordt van buffelmelk over het algemeen beter gegeten kan worden door mensen met een lactose-intolerantie. Dit kan per persoon verschillen, maar in koemelk zit een vele malen hogere gehalte aan lactose.

Naast het mineraal calcium zit er ook fosfor in mozzarella kaas. Fosfor is samen met het mineraal calcium goed voor het stevig maken en houden van de botten en het gebit. Daarnaast speelt fosfor een belangrijke rol in de energiestofwisseling in het lichaam.

Verder is mozzarella gezond, omdat het betacaroteen bevat. Dit zit in koemelk en deze stof is een voorloper van vitamine A. Het fungeert als een belangrijk antioxidant en het beschermt je afweersysteem. Deze stof helpt je lichaam te beschermen tegen UV-straling. Tot slot is mozzarella gezond, omdat het een reeks aan vitaminen en mineralen heeft. Dit is zowel het geval bij de mozzarella die gemaakt is van buffelmelk als die van koemelk.

Wanneer mozzarella ongezond is

Ook al is deze kaas erg lekker, het is verstandig om er op te letten dat je er ook niet teveel van eet. Wanneer je teveel eet van zowel de mozzarella die gemaakt is van buffelmelk of de koemelk dan kan dit slecht zijn voor het cholesterolgehalte in je lichaam. Hoewel ze beide niet goed zijn voor het cholesterol is het cholesterolgehalte bij koemelk hoger dan die van buffelmelk. Daarnaast beschikken ze beide over veel vet. De buffelmozzarella beschikt over 50 procent vet en de koemelk beschikt over 25 procent vet. Ook hier geldt dat het geen kwaad kan door het geregeld te eten, maar het is niet gezond voor je lichaam om er teveel van binnen te krijgen. De exacte percentages kunnen sterk verschillen. Daarom wordt aangeraden om bij het kopen goed op de verpakking te kijken, omdat het per fabrikant kan verschillen.

Plaats een reactie