free
hit counter

Is kaas gezond of is het ongezond om te eten?

Als Nederlanders zijn wij erg gek op het eten van kaas. Buitenlanders noemen ons zelfs echte kaaskoppen en veel mensen beginnen de dag dan ook graag met een boterham met kaas. Daarnaast kunnen we overdag ook nog wel een lekkere boterham met kaas eten, zetten we kaasblokjes op een verjaardag neer en doen we het door verschillende gerechten.

Maar is kaas gezond om te eten? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen en waar veel discussie over bestaat. Wij hebben er verder onderzoek naar gedaan en er zitten stoffen in die er voor zorgen dat kaas gezond is, maar er zitten ook veel stoffen in waardoor kaas niet gezond is. Hieronder vertellen we er meer over.

Waarom kaas gezond is

Kaas wordt gemaakt van melk en daarom beschikt het over de stoffen die ook in melk te vinden zijn. Zo zitten er diverse stoffen in kaas die een positieve werking op je gezondheid kunnen hebben. Allereerst is kaas gezond, omdat er net als in melk een hoog gehalte aan calcium zit. Inmiddels weten we allemaal dat calcium goed is voor de botten en voor het gebit. Calcium helpt op latere leeftijd om de botontkalking tegen te gaan. Calcium heeft nog een aantal voordelen. Zo helpt het bij het transport van andere mineralen, bij de bloedstolling en is het goed voor de werking van de spieren en de zenuwen.

In kaas zitten daarnaast ook de vitaminen A, B2 en B12. Vitamine A is een belangrijke antioxidanten voor het lichaam en het is goed voor de groei, de ogen, de weerstand en de tanden. Vitamine B2 is goed voor de energievoorziening in het lichaam en vitamine B12 is goed voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor het zenuwstelsel.

Nog een voordeel voor sommige mensen kan het lactosegehalte zijn. Lactose is een melksuiker en mensen die lactose-intolerant zijn hebben moeite om deze te verwerken in de darmen. Bij de bereiding van kaas verdwijnen de meeste lactose bacteriën en daardoor kan het voor veel mensen met een lactose-intolerantie interessant zijn om kaas als vervangend product voor melk te eten.

Waarom kaas ongezond kan zijn

Er zijn ook veel argumenten waarom kaas ongezond is. Een van deze redenen is dat kaas een hoog vetgehalte heeft. De vetten die in kaas zitten zijn voor het grootste gedeelte verzadigde vetten. Dit zijn echter de slechte vetten voor het lichaam. Per soort kaas verschilt het vetgehalte, maar over het algemeen krijgt je lichaam veel verzadigde vetten binnen bij het eten van kaas. Wanneer je voor de magere kaas kiest dan zit er minder vet in en meer calcium. De magere kaas is dus gezonder om te eten.

Daarnaast is kaas rijk aan zout. Er zit een hoog gehalte aan natrium in kaas en natrium is een onderdeel van zout. Het eten van zout zorgt er voor dat je een hogere bloeddruk krijgt. Een hogere bloeddruk vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Wanneer je veel kaas eet dien je er goed op te letten dat je lichaam verder niet teveel zout binnenkrijgt.

Plaats een reactie