free
hit counter

Metabolisme, Wat Is Dat + Je Metabolisme Versnellen in 4 Tips

Als je bezig bent met diëten of afvallen, zul je met allerlei termen te maken krijgen die op het eerste gezicht erg ingewikkeld kunnen lijken. Echt effectief afvallen gaat veel verder dan alleen maar minder eten en meer bewegen, dus het is wel degelijk de moeite waard om je hierin te verdiepen. Gelukkig zijn al die termen vaak helemaal niet zo ingewikkeld als ze lijken.

Een goed voorbeeld hiervan is het zogeheten metabolisme. De kans is erg groot dat je er wel eens van gehoord hebt, maar waarschijnlijk weet je niet precies wat het is en wat je ermee moet. Dat is jammer, want door hier op de juiste manier gebruik van te maken, kun je jezelf ontzettend helpen om sneller en makkelijker af te vallen.

Wat is je metabolisme precies?

Voordat jij een heel artikel gaat lezen over je metabolisme, is het wel handig als je eerst weet wat je metabolisme precies is. Je kan wel slaafs de tips opvolgen die ik verderop in dit artikel zal gaan bespreken, maar waarschijnlijk wil je eerst weten waar je nou eigenlijk mee bezig bent. Daarom zal ik je nu haarfijn gaan uitleggen wat de term metabolisme precies inhoudt.

Je metabolisme wordt ook wel je stofwisseling genoemd, en die naam geeft eigenlijk in de kern al in wat het metabolisme ongeveer inhoudt. Je stofwisseling is namelijk het geheel van biochemische processen die plaatsvinden in de cellen van je lichaam.

Oftewel: het omzetten (wisselen) van bepaalde stoffen in andere stoffen via chemische reacties.

Stoffen genaamd enzymen spelen hierbij een belangrijke rol. Dat klinkt misschien heel breed, en eigenlijk is dat het ook wel. Daarom wordt je metabolisme vaak nog opgedeeld in anabolisme en katabolisme.

Maak jij onnodige fouten die het afvallen vertragen?

Doe deze test van Oscar en ontdek je “Afslank IQ”.

Anabolisme en katabolisme

Anabolisme gaat vooral over de opbouw van stoffen in je lichaam, waar energie voor nodig is. Katabolisme gaat juist over reacties waarbij moleculen worden afgebroken, waarbij juist energie vrijkomt.

Dit zijn allemaal erg wetenschappelijke termen, dus laat ik ook nog even een aantal concrete zaken noemen waarop je metabolisme van invloed is. De aanmaak van reservestoffen (vet) en het vrijmaken van energie (verbranden van vet) zijn voor afvallen de belangrijkste. Daarnaast zorgt het er ook voor dat afvalstoffen verwerkt worden, en dat essentiële stoffen worden opgenomen in je lichaam.

“Als je stofwisseling ermee op zou houden, zou je vrijwel meteen dood zijn.”

Je weet nu wat de term metabolisme precies inhoudt, en waarschijnlijk heb je ook al wel gemerkt dat dit iets erg belangrijks is voor het goed functioneren van je lichaam. Wat je echter nog niet weet, is hoe je je metabolisme precies kan inzetten voor gewichtsverlies. Als je daar benieuwd naar bent, lees dan vooral door: in de rest van dit artikel zal ik het je uitleggen.

Hoe kan je je metabolisme inzetten om af te vallen?

Je hebt tot nu toe al een hoop geleerd over je stofwisseling, maar uiteindelijk ben ik niet je leraar. Bovendien kom je waarschijnlijk niet naar deze site omdat je zo geïnteresseerd bent in biologie. Waarschijnlijk ben je vooral geïnteresseerd in de volgende vraag: hoe kan ik mij metabolisme precies gebruiken om makkelijker en sneller af te vallen? Dat zal ik je nu gaan uitleggen.

Zoals ik eerder al benoemd heb, gaat je stofwisseling onder andere om het verbranden van vet om energie vrij te maken. Als je aan diëten doet, wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk vet verbranden. Het is dus fijn als je stofwisseling je daarbij een handje kan helpen. Gelukkig is er een manier om hiervoor te zorgen.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

[thrive_2step id=’4325′] Klik hier[/thrive_2step] en ik stuur ze gratis naar je toe.

Hoe werkt je metabolisme?

Iedereens metabolisme werkt net iets anders, en dus zullen sommige mensen gewoon een betere genetische aanleg hebben om af te vallen. Dit is gewoon een kwestie van geboren worden met de juiste genen. Dit betekent echter niet dat je je metabolisme niet kan verbeteren om af te vallen.

Je kan je stofwisseling namelijk wel degelijk beïnvloeden om jou te helpen.

Dit proces wordt ook wel het versnellen van je metabolisme genoemd. Door de verschillende chemische processen in je lichaam te beïnvloeden, kun jij ervoor zorgen dat je metabolisme “sneller” gaat werken. Dit betekent in feite dat je lichaam sneller en meer vet verbrandt. Waarom dat jou zal gaan helpen met afvallen, zal ik je waarschijnlijk niet hoeven uitleggen.

Je weet nu hoe je metabolisme jou kan helpen om af te vallen, en dat je je stofwisseling daar zelf een handje bij kan helpen. Wat je echter nog niet weet, is op welke manieren je dat precies kan doen. Als jij echt aan de slag wilt met het versnellen van je metabolisme, lees dan vooral verder, dan leg ik je uit hoe je dat het beste kan doen.

Hoe versnel ik mijn metabolisme? 4 tips

Hopelijk heb ik je weten uit te leggen hoe je metabolisme ongeveer werkt, en heb ik je overtuigd dat het zeker de moeite waard is om je stofwisseling te gaan versnellen, omdat dit je enorm kan gaan helpen met afvallen. Waarschijnlijk zul je daarom ook niet kunnen wachten om erachter te komen hoe je daar precies mee kan beginnen.

Dat is waar ik je in de rest van dit artikel mee zal gaan helpen. Ik zal je een aantal uitstekende, veelal erg makkelijke manieren laten zien om je stofwisseling te versnellen, waarmee jij meteen aan de slag kan om af te vallen! Ik zal de volgende tips kort gaan bespreken:

 • Eet meer eiwitten
 • Drink meer water (en thee!)
 • Sla af en toe een maaltijd over
 • Ga meer sporten

Tip 1: Eet meer eiwitten

Zoals ik eerder al heb uitgelegd, is je stofwisseling van groot belang voor het verteren en verwerken van voedsel. Het is dan ook niet vreemd dat het voedsel dat je in je lichaam stopt een grote invloed heeft op het functioneren van je metabolisme. Door bepaald voedsel niet te eten, en ander voedsel juist wel, kun je je metabolisme flink versnellen.

Als je iets eet, dan versnelt je metabolisme altijd voor enige tijd. Dit wordt ook wel het thermisch effect van eten genoemd. In principe gebeurt dit bij alles wat je eet, maar bij sommige voedingsstoffen is dit effect een stuk groter dan bij anderen. Vetten versnellen je metabolisme bijvoorbeeld maar met 0 tot 3 procent. Koolhydraten doen het al iets beter, met 5 tot 10 procent.

Maar als je echt je stofwisseling wilt versnellen, zul je meer eiwitten moeten eten.

Waarom versnellen eiwitten je metabolisme?

Eiwitten versnellen je metabolisme namelijk met maar liefst 15 tot 30 procent. Dat betekent dus dat je veel makkelijker vet verbrandt, maar het is niet de enige manier waarop eiwitten je helpen met afvallen. Eiwitten geven je namelijk ook een erg verzadigd gevoel. Dit leidt ertoe dat je veel minder vaak aan eten denkt, minder snackt, en überhaupt minder behoefte hebt om te eten op een dag.

Dat maakt diëten een stuk makkelijker!

“Mensen die veel eiwitten eten, eten ruim 400 calorieën per dag minder!”

Eiwitten zijn dus met afstand het meest geschikt als je je metabolisme wilt versnellen, en dus kun je maar beter een zo groot mogelijk deel van je dieet uit eiwitten laten bestaan. Daarvoor moet je echter wel weten waar die eiwitten dan precies in zitten. Als je veel eiwitten wilt binnenkrijgen, dan kun je het best de volgende producten kopen:

 • Vlees
 • Vis (vooral tonijn)
 • Gevogelte
 • Eieren
 • Noten
 • Zaden
 • Soja, tofu en veel andere vleesvervangers

Tip 2: Drink meer water (en thee!)

Dat water drinken gezond voor je is, dat weten gelukkig meer en meer mensen je wel te vertellen. Misschien dat het je dan ook niet verbaast om te horen dat het je ook kan helpen met afvallen. Het drinken van water is namelijk erg geschikte manier om je metabolisme tijdelijk te verhogen, en dat met iets wat je eigenlijk toch al zou moeten doen.

Als je een halve liter water drinkt, zorgt dit ervoor dat je 24 tot 30 procent meer calorieën verbrandt gedurende één uur. Wanneer je dus zorgt dat je de hele dag door genoeg water blijft drinken, dan zal je lichaam de hele dag in een hogere verbrandingsmodus staan. Het effect kan zelfs nog groter zijn als je zorgt dat het water goed koud is.

Hoe komt het dan precies dat koud water beter is dan ander water? Dit heeft ermee te maken dat je lichaam het water als het ware eerst moet opwarmen om het te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer energie gebruikt bij het verwerken van het water dan normaal.

Hoe kouder het water, hoe beter het dus is als je wilt afvallen – al kan ik me voorstellen dat het drinken van ijswater niet heel prettig is.

“Wees niet te bang om te veel water te drinken: pas bij meerdere liters kort achter elkaar kan het gevaarlijk worden.”

Andere voordelen van water en thee

Ik voel me enigszins verplicht om ook nog even een aantal andere gezondheidsvoordelen van het drinken van water te noemen. Water is een essentiële stof die je lichaam voor tal van processen nodig heeft, zoals bijvoorbeeld de afvoer van gifstoffen en het vervoer van zuurstof door je lichaam. Je zal dus niet alleen afvallen van het drinken van water, het zal je ook nog eens een stuk gezonder maken.

Wat nóg beter helpt, is het drinken van thee. Hoewel thee natuurlijk niet koud is, zijn er andere voordelen die daar tegenop wegen, en verder bevat het alle voordelen van het drinken van water. Groene thee versnelt je metabolisme namelijk nog eens met 4 tot 5 procent, bovenop het effect dat het water al heeft. Bovendien helpt het bij het verbranden van vet. Ideaal dus als je wilt afvallen.

Tip 3: Sla af en toe een maaltijd over

Als je dit zo leest, gaan er misschien al wel alarmbellen af in je hoofd. Waarschijnlijk heb je weleens verhalen gehoord over hoe slecht het overslaan van maaltijden wel niet zou zijn. In werkelijkheid blijken dit echter slechts fabeltjes te zijn: af en toe een maaltijd overslaan kan je metabolisme juist versnellen en jou helpen met afvallen.

De wetenschap laat zien dat vasten voor korte periodes je stofwisseling versnelt, anders dan de meesten je zouden doen geloven. Pas als je 3 dagen achter elkaar te weinig eet slaat het effect om, en gaat je metabolisme juist vertragen. Af en toe een maaltijd overslaan is dus alleen maar goed, en kan je enorm helpen om af te vallen.

Uit een studie met elf gezonde mannen bleek dat je metabolisme versnelt met 14% als je 3 dagen vast. Dat is dus wel de limiet; langer moet je ook echt niet doorgaan. Uit deze cijfers blijkt dat je je echt geen zorgen hoeft te maken als je eens een keer niet ’s ochtend dat boterhammetje met kaas of dat kleffe croissantje onderweg eet. Niet alleen kan het geen kwaad, het zal je juist helpen om je metabolisme te versnellen.

Tip 4: Ga meer sporten

Zoals ik al meerdere keren heb genoemd in dit artikel, gaat het bij de stofwisseling onder andere om het vrijmaken en verbranden van energie. Als je wilt dat je lichaam dat meer gaat doen, dan is het dus een goed idee om iets te doen waar je veel energie voor nodig hebt. Sport is daar het ideale middel voor, en zal je metabolisme sterk versnellen.

Vooral krachttraining is hiervoor erg geschikt. Uit onderzoeken blijkt namelijk dat krachttraining je stofwisseling een boost kan geven van 9 tot 11 procent. Krachttraining heeft een erg groot afterburn effect, wat inhoudt dat je ook ná het sporten lang vet blijft verbranden. Hierdoor haal je dus het maximale effect uit je fysieke inspanning.

Hopelijk heb ik je met dit artikel overtuigd van het nut van het boosten van je metabolisme. Ik wens je heel veel succes met afvallen, en ik twijfel er geen moment aan dat deze tips enorm behulpzaam zullen zijn!

Slank snel af met simpel te maken afslank recepten van Oscar

Oscar Helm heeft een zeer effectieve methode ontwikkeld om af te slanken. Een theorie en receptenboek met recepten die heerlijk zijn, maar waar je ook van afslankt.

Ondertussen heeft hij hier al duizenden mee geholpen.

Zijn methode is volledig wetenschappelijk onderbouwt en geeft je de exacte stappen naar een slank en sexy lichaam.

Er staan meer dan 100 recepten in,weekmenu’s, theorieén,gratis bonussen en meer. Ontbijtmaaltijden, lunches, avondmalen, deserts, vlees,vis, vega dus voor ieder iets wat ie lekker vindt.

Volgens Oscar komt uit zijn klantenonderzoek naar voren dat 66% van de mensen aangeeft af te vallen met zijn methode, een getal dat vele malen hoger is dan andere diëten.

Bekijk hier direct zijn heerlijke recepten:

Meer Leren of Afslank Receptenbijbel Volledig Risicovrij uitproberen

Laat een reactie achter

Verplichte velden zijn gemarkeerd met *