free
hit counter

Is melk gezond?

Wij Nederlanders zijn erg goed in het drinken van melk. Gemiddeld wordt er namelijk 320 liter melk per persoon per jaar gedronken. Dat is flink wat! Van jongs af aan horen we veel uitspraken over melk dat we er dagelijks genoeg van moeten drinken, omdat we er sterke botten van krijgen.

Maar ondanks dat we er allemaal van uit gaan dat melk gezond is en dat het ontzettend populair is in Nederland, is de vraag wat weten we eigenlijk over de voordelen van het drinken van melk? Het klopt inderdaad dat melk gezond is, maar wanneer we er teveel van drinken kan het ook slecht zijn voor ons lichaam. Het advies is om gemiddeld niet meer dan 2 glazen melk te drinken per dag. Hieronder vertellen we er meer over.

Waarom is melk gezond?

Door het drinken van melk krijgt ons lichaam veel belangrijke voedingsstoffen binnen. Een van deze voedingsstoffen is het mineraal calcium. Calcium is ook de oorzaak waar de uitspraak vandaan komt dat de mens sterke botten krijgt van het drinken van melk. Calcium zorgt er namelijk voor dat je sterke botten en een sterk gebit krijgt. Daarnaast is melk gezond omdat het de vitaminen B2 en B12 heeft. Vitamine B2 is nodig voor de energievoorziening in het lichaam en vitamine B12 is goed voor de aanmaak van rode bloedcellen en het zorgt er voor dat het zenuwstelsel goed functioneert.

Wanneer je melk voornamelijk wilt drinken wanneer je op dieet bent dan kun je beter voor magere melk kiezen. Magere melk heeft namelijk veel minder vetten en koolhydraten dan de volle melk. Wanneer je volle melk drinkt dan krijgt je lichaam ongeveer 60 procent meer verzadigd vet binnen dan bij het drinken van magere melk.

Waarom kan melk ongezond zijn?

Volgens veel voedingsdeskundigen is het zo dat melk ongezond is voor ons lichaam en we het daarom helemaal niet hoeven te drinken. Een van deze redenen is dat melk uit veel eiwitten bestaat. Melk bestaat uit wei-eiwitten en caseïne-eiwitten. Daarbij overheersen de caseïne-eiwitten met 80 procent. Echter zijn deze eiwitten moeilijk op te nemen voor het menselijk lichaam. Wanneer je teveel van deze eiwitten eet dan kan dat zorgen voor bijvoorbeeld darmklachten, kanker, autisme, diabetes, koemelkintolerantie of hartziekten.

Daarnaast zit er in melk lactose. Er zijn veel mensen die lactose-intolerant zijn en voor hen is het moeilijk om melk te drinken, omdat ze er anders ziek van kunnen worden. Voor deze groep mensen wordt het afgeraden om teveel of überhaupt melk te drinken.

Ook is de uitspraak niet helemaal waar, waarbij je je lichaam sterker schijnt te maken door het drinken van melk. Je botten worden inderdaad sterker door calcium, maar in melk zit net zoveel fosfor als calcium. Echter is er twee keer zoveel calcium nodig om fosfor af te breken. Omdat er dus meer calcium nodig is om de hoeveelheid fosfor af te breken wordt deze calcium uit de botten gehaald. Dit betekent dat je in feite het calcium uit je botten juist afbreekt in plaats van dat je het goed doet. Teveel melk drinken is dus niet goed voor je lichaam!

Plaats een reactie