free
hit counter

Is kwark gezond?

Kwark is een zuivelproduct dat ontzettend populair is in Nederland. Sommige mensen eten het zelfs dagelijks en het is gemakkelijk op alle momenten van de dag te eten. Sommige mensen kiezen er dan ook voor om het in de ochtend bij het ontbijt samen met muesli te eten, anderen eten het als een handig tussendoortje en weer andere mensen eten een schaaltje yoghurt voor het slapen gaan. Maar is kwark gezond? Jazeker, kwark is gezond voor ons, maar we moeten het natuurlijk wel met mate eten. Benieuwd naar de voordelen? Lees hieronder verder.

Waarom kwark gezond is

De voornaamste reden waarom magere kwark gezond is, is omdat het erg rijk is aan eiwitten. Magere kwark beschikt over meer eiwitten dan volle of halfvolle kwark. Dit is ook de reden waarom we veel sporters bijna dagelijks een bakje magere kwark zien eten. Eiwitten zijn erg belangrijk voor ons lichaam om spieren op te bouwen en om het weefsel in ons lichaam te herstellen. De eiwitten die in kwark zit zijn zogeheten langzame eiwitten, oftewel caseïne. De langzame eiwitten hebben een langere periode waarover ze eiwitten afgeven. Voor sporters die kwark eten voor de spiergroei is het dus een tip om een bakje kwark te eten voor het slapen gaan. Tijdens je slaap krijgt je lichaam geen voeding meer binnen en dus geen eiwitten. Toch krijgt je lichaam op deze manier nog voor een langere periode eiwitten binnen wanneer de kwark vlak voor het slapengaan wordt gegeten.

Daarnaast is magere kwark gezond om af te vallen. Veel mensen die gewichten willen kwijtraken stoppen met eten door te gaan vasten. Dat is erg slecht voor je lichaam, want je lichaam heeft energie nodig uit voeding. Door kwark te eten krijg je weinig calorieën binnen, maar je lichaam blijft wel langer vol zitten van de eiwitten uit kwark.

Verder is kwark rijk aan calcium. Calcium is goed voor de botontwikkeling in het lichaam en het is goed voor het gebit. Tot slot zit er in kwark vitamine K2. Vitamine K2 zorgt er voor dat het calcium in de botten blijft en niet in de bloedvaten terecht komt. Dat is erg belangrijk want als het calcium in de bloedvaten terechtkomt dan kan dat zorgen voor verkalking en stijfheid.

Verschillende soorten kwark

Wanneer je de kwark consumeert om je eigen gezondheid te bevorderen dan hangt het er vaak wel van af welke soort kwark je eet. Zo is er magere kwark, halfvolle kwark en volle kwark. Over het algemeen kun je het beste magere kwark eten. Deze heeft weinig of geen vet en beschikt over een hoog gehalte eiwitten. Let er wel op dat er geen extra suikers aan zijn toegevoegd. Volle kwark is het minst gezond, maar volgens velen wel de lekkerste kwark. Deze kwark beschikt over meer vetten, waarvan de meeste vetten verzadigde vetten zijn. Tot slot is er halfvolle kwark. Deze heeft minder vet dan de volle kwark, maar hier worden vaak suikers aan toegevoegd. Ook zit er juist weer meer vet in dan de magere kwark.

Plaats een reactie