free
hit counter

Zijn eieren gezond?

Eieren zijn in Nederland en over de hele wereld ontzettend populair. Eieren worden veel gegeten in de ochtend bij het ontbijt of op brood bij de lunch. Je kunt een ei op veel verschillende manieren eten. Zo kun je een ei koken, bakken of er een heerlijk omelet van maken. De vraag is echter of eieren gezond zijn voor ons lichaam. Het antwoord daarop is ja. Eieren zijn erg gezond, maar we moeten ze natuurlijk wel op de juiste manier en met mate eten. Hieronder bespreken we de voordelen en wat er kan gebeuren wanneer we eieren niet op de juiste manier eten.

Waarom zijn eieren gezond?

Eieren beschikken over erg veel gezonde stoffen. Een van de redenen waarom eieren gezond zijn is omdat ze een goede bron van gezonde eiwitten zijn. Eieren zijn namelijk een bron van essentiële aminozuren. Deze worden in het lichaam omgezet naar bruikbare eiwitten. Daarnaast zijn eieren rijk aan hoogwaardige, biologische eiwitten. Eiwitten zijn belangrijk voor ons lichaam en voornamelijk voor mensen die actief zijn. Eiwitten zijn nodig om de spieren op te bouwen en het weefsel in ons lichaam te herstellen. Sporters die erg actief zijn hebben daarom voldoende eiwitten nodig voor een goed herstel. Naast het herstel van de spieren en het weefsel hebben eiwitten nog tal van voordelen.

Ook zijn eieren gezond, omdat ze veel goede vitaminen en mineralen hebben. De vitaminen die in eieren voorkomen zijn vitamine B2, B12, D en E. Vitamine B2 is nodig voor de energievoorziening in het lichaam, vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor de werking van het zenuwstelsel en vitamine D is nodig om calcium beter uit de voeding op te nemen. Tot slot is vitamine E een belangrijke antioxidant voor het lichaam om de cellen te beschermen tegen vrije radicalen.

Verder zitten er de mineralen ijzer, foliumzuur en choline in eieren. IJzer is belangrijk voor de aanmaak van hemoglobine in ons lichaam. Deze stof is nodig voor het transport van zuurstof. Daarnaast is het belangrijk voor de stofwisseling. Tot slot zit er foliumzuur in eiwitten. Deze is belangrijk voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen en de groei. Voornamelijk voor zwangere vrouwen is het belangrijk om genoeg foliumzuur binnen te krijgen.

Mogelijke nadelen

Volgens veel mensen is het eten van eieren erg slecht voor het cholesterol in ons lichaam. Dat klopt, maar daar hoef je niet bang voor te zijn wanneer je slechts enkele eieren in de week eet. Het voedingscentrum raadt aan om gemiddeld 3 eieren in de week te eten. Wanneer je elke dag eieren wilt eten dan dien je er goed op te letten dat je verder weinig cholesterolrijke voedingsproducten eet.

Daarnaast heb je volgens velen kans om het bacterie salmonella te krijgen van eieren. Dat klopt, maar je hebt alleen een kans om salmonella te krijgen wanneer het ei niet goed wordt opgewarmd. Wanneer je eieren niet goed genoeg kookt of bakt dan heb je de kans om de bacterie te krijgen.

 

Plaats een reactie