free
hit counter

Is karnemelk gezond?

Sommige mensen vinden karnemelk heerlijk om te drinken. Andere mensen geven weer de voorkeur aan het drinken van normale melk. De meeste mensen die van karnemelk houden drinken dit in de ochtend tijdens het ontbijt of bij de lunch. Maar wat is nou precies het verschil tussen melk en karnemelk. We weten allemaal het verschil in de smaak, maar wat zijn verder de verschillen? Karnemelk beschikt over minder vet en minder lactose dan normale melk. Dit is echter niet het geval bij magere melk, want magere melk beschikt niet over vet.

Toch vragen veel mensen zich af of karnemelk gezond is. De meningen kunnen hier namelijk sterk over verschillen. Volgens de ene persoon is karnemelk erg gezond en volgens de andere is karnemelk helemaal niet gezond. Wat is waar? Wij hebben hieronder meer informatie gegeven over de voordelen en de nadelen van het drinken van karnemelk.

De voordelen van het drinken van karnemelk

Wanneer je jong bent dan hoor je veel mensen zeggen dat karnemelk gezond is, omdat dit goed is voor sterke botten. Dat geldt ook voor karnemelk. De uitspraak wordt gedaan omdat het mineraal calcium zorgt voor sterke botten in het lichaam. In karnemelk zit ook calcium dat zorgt voor de opbouw en het onderhoud van sterke botten en tanden. Bij een tekort aan calcium dan kan dat op latere leeftijd zorgen voor botontkalking. Daarnaast zorgt calcium ook voor het transport van andere mineralen in het lichaam. Een ander mineraal dat veel voorkomt in karnemelk is het mineraal kalium. Kalium heeft een positieve werking op het verlagen van de bloeddruk, om het vocht in het lichaam in balans te houden en voor de zenuwprikkels van de spieren.

Ook is karnemelk gezond , omdat de vitaminen B2 en B12 voorkomen in karnemelk. Samen met het melkzuur in karnemelk is vitamine B2 erg goed voor de huid. Naast dat het goed is door het te drinken, wordt het ook gebruikt bij bijvoorbeeld een gezichtsmasker. Voor een gezichtsmasker kun je karnemelk mixen met zout of tomatensap om vervolgens aan te brengen op de huid. Karnemelk helpt tevens tegen een verbande huid. Hiervoor kun je karnemelk mixen met een theedoek en deze op de verbrande huid aan te brengen. Wanneer je de huid hebt verband dan is het belangrijk om hier enkele malen een theedoek met karnemelk op te leggen. Tot slot is karnemelk gezond vanwege vitamine B12. Vitamine B12 is goed voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor het zenuwstelsel. Doordat vitamine B12 goed is voor de rode bloedcellen heeft het een positief effect op het tegengaan van bloedarmoede.

Het nadeel van karnemelk

Voor sommige mensen kan het moeilijk zijn om karnemelk te drinken, omdat er lactose in zit. Sommige mensen hebben last van een lactose-intolerantie en voor hen is het moeilijk om de karnemelk te drinken zonder last te krijgen van de darmen. Echter is het wel zo dat karnemelk over een lagere hoeveelheid aan lactose beschikt dan andere zuivelproducten, zoals melk. Karnemelk kan voor sommige mensen met een lactose-intolerantie een vervanger zijn voor melk.

Plaats een reactie