free
hit counter

Is kool gezond?

Naast dat kool lekker is kan het bij veel verschillende gerechten worden gegeten. Kool is lekker in de stamppot en er zijn veel verschillende soorten kool beschikbaar. Maar is kool gezond? Ja, kool is heel gezond voor ons lichaam. Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen.

Waarom kool gezond is

Er zijn verschillende soorten kolen beschikbaar, maar ze zijn allemaal rijk aan vitaminen en mineralen. Per kool verschillen de vitaminen en mineralen die er in zitten en verschillen de hoeveelheden hiervan. Zo is boerenkool rijk aan vitamine A, B2, B6, en vitamine C. Verder bevat het een hoge dosering calcium. Rode kool heeft veel vitamine A, B en vitamine C. Verder heeft rode kool een hoge dosering aan ijzer en calium. Een savooiekool daarentegen is rijk aan kalium, foliumzuur en betacaroteen. Zo hebben de overige kolen ook hun eigen doseringen aan gezonde voedingsstoffen. Doordat iedere kool zijn eigen hoeveelheid voedingswaarden heeft is het belangrijk om tijdens je voedingspatroon te variëren met het eten van verschillende kolen. Op deze manier krijgt je lichaam de benodigde voedingsstoffen binnen die het nodig heeft.

Het binnenkrijgen van deze vitaminen en mineralen is belangrijk voor de gezondheid van ons lichaam en om ziekten buiten te houden. Onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van kolen preventief werkt tegen kanker en dat het kanker zelfs kan genezen. Dat komt doordat kolen ontstekingsremmend werken, rijk zijn aan glucosinolaten en veel antioxidanten bevatten. Naast vitamine A en C bevatten kolen polyfenolen. Deze stoffen bestrijden samen met de vitaminen de radicalen en zorgen er voor dat de cellen in je lichaam niet worden aangetast. Verder heeft de wetenschap aangetoond dat het eten van kolen helpt om hart- en vaatziekten tegen te gaan, om gewrichtspijn tegen te gaan, om obesitas tegen te gaan en andere kwaaltjes, zoals hoofdpijn.

Plaats een reactie