free
hit counter

Hoe gezond is kokosolie?

We willen tegenwoordig allemaal gezond eten en leven. Daarom proberen we ons bewust te zijn van de producten die we meebrengen uit de supermarkt en wat we op tafel zetten. Wanneer je eten bakt in de pan wordt hier vet of olie voor gebruikt. Er is veel keuze in verschillende soorten vet en olie en veel daarvan zijn slecht voor je lichaam en kunnen je dik maken.

Daarnaast zijn er ook veel gezonde producten, waarvan diverse soorten oliën. Echter hebben we tegenwoordig zonnebloemolie, olijfolie of kokosolie en nog meer soort. Het is daarom moeilijk om te weten welke olie gezond is. In dit artikel gaan we het er over hebben waarom kokosolie gezond is om mee te bakken en waarom het juist niet gezond kan zijn.

Waarom kan kokosolie gezond zijn?

Er bestaat veel discussie over de vraag of kokosolie gezond is om te gebruiken. In kokosolie zitten namelijk zeer veel verzadigde vetten. De verzadigde vetten zijn nou juist de vetten die je het beste kunt vermijden wanneer je gezond wilt leven. Dit is de reden waarom er veel mensen zijn die kokosolie het liefst in de supermarkt laten staan en niet mee naar huis brengen. Echter ligt het nog iets ingewikkelder en is het niet zo simpel te zeggen dat kokosolie ongezond is, omdat er verzadigde vetten in zitten.

Het grootste gedeelte van de vetten bestaan wel uit verzadigde vetten, maar het grootste gedeelte van deze verzadigde vetzuren bestaan dan weer over middellangeketen vetzuren. Deze vetzuren worden erg gemakkelijk opgenomen door de darmen. Vervolgens wordt deze stof omgezet naar energie en dus wordt gebruikt. Van deze stof wordt maar een beperkt percentage opgeslagen als vet. Er is dus wel een negatieve kant dat er veel verzadigde vetten in zitten, maar deze zijn nog niet zo erg als het lijkt.

Nog een reden waarom cocosolie gezond is, is omdat het er voor zorgt dat calcium en magnesium beter kan worden opgenomen in het lichaam. Dit zorgt voor sterke botten en heeft een gunstig effect op te spieren. Daarnaast is kokosolie gezond, omdat het schimmels, bacteriën en virussen weert.

Waarom kan kokosolie niet gezond zijn

Van kokosolie dient ook niet teveel worden gegeten. Allereerst worden er mogelijk veel bossen gekapt om kokosplantages neer te zetten. Daarnaast kan het ook minder gezond zijn voor je lichaam. Het hoge gehalte aan verzadigde vetten kunnen zorgen voor het verhogen van het LDL cholesterol. Het LDL cholesterol is slecht cholesterol welke in de aderen vast blijft zitten. Hierdoor kan de kans op hart- en vaatziekten juist toenemen en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Daarnaast gaan mensen er van uit dat kokosolie vitamine E en K heeft, maar in kokosolie zit een veel lager percentage van deze vitamine dan er in andere oliën zit. Daarom kun je in dit geval dus beter voor een andere olie kiezen waar minder verzadigde vetten in zitten en meer gezonde voedingsstoffen. Kokosolie is dan ook niet in de schijf van vijf opgenomen vanwege het hoge percentage aan verzadigde vetten en daarom kan het beter niet teveel worden gegeten.

Plaats een reactie