free
hit counter

Is appelstroop gezond?

Van appelstroop kunnen we heerlijk genieten. Appelstroop is uitstekend beleg voor op je brood of om op de pannenkoeken te doen. Daarnaast is appelstroop gezond toch? Appelstroop is namelijk gemaakt van appels en daarom gaan veel mensen er van uit dat appelstroop gezond is. Echter ligt die bewering niet zo simpel. Wanneer jij je brood smeert met appelstroop, omdat je denkt dat je gezond bezig bent dan kun je het beste nog even verder lezen. Appelstroop is namelijk lang niet zo gezond als sommige mensen denken.

Waarom appelstroop niet zo gezond is

In 2011 heeft de Consumentenbond een onderzoek gedaan naar de verschillende soorten appelstroop. Hieruit is gebleken dat vrijwel alle appelstropen niet beschikken over voldoende appels in de stroop. De meeste producten van appelstroop die in de winkels te vinden zijn bestaan voor 30 procent uit appelstroop en voor maar liefst 70 procent uit suikerbietenstroop. Suikerbietenstroop klinkt bij sommige mensen nog als gezond, omdat het woord bieten er in voor komt. Echter staat dit voornamelijk voor suiker en krijgt je lichaam ontzettend veel suikers binnen bij het eten van appelstroop. En suiker is nou net datgene waar we al heel snel teveel van binnenkrijgen en hier dus op moeten letten.

Daar komt nog bij dat de suikers die in de appelstroop zitten geen natuurlijke suikers zijn, maar geraffineerde suikers. Deze suiker zijn dus dusdanig bewerkt dat ze niet meer over de mineralen en vitaminen beschikken. Je lichaam moet dan extra moeite doen om deze suikers te verwerken. Hiervoor moeten al snel andere vitaminen en mineralen van het lichaam worden onttrokken.

Ook wordt er gezegd dat appelstroop gezond is, omdat er ijzer in zit. Dit ijzer komt voor in de suikerbieten die in de appelstroop zit. De producten die juist over minder appels en meer suikerbieten beschikken zouden dus een hoger gehalte aan ijzer moeten hebben. Echter is er ook uit onderzoek gebleken dat het ijzer in de suikerbieten van appelstroop moeilijk is op te nemen voor je lichaam. Daarom kan dit ook niet direct als een duidelijk voordeel worden gegeven.

Tips bij het eten van appelstroop

Door een klein beetje te nemen kan appelstroop gezond zijn, maar eet het nooit teveel. Wanneer je naar de supermarkt gaat om een pot appelstoop te kopen dan is het verstandig om voor het merk Crombach of de Nieuwe Band te gaan. Deze merken bestaan namelijk wel volledig uit appelstroop in plaats van suikerbietenstroop. Echter moet je bij deze merken nog steeds opletten dat het met mate wordt gegeten. Crombach bijvoorbeeld bestaat nog steeds voor een groot deel uit koolhydraten waarvan bijna alles uit suikers bestaat. In feite zijn alle stropen dus een dikmaker wanneer je er teveel van eet vanwege het hoge gehalte aan suikers.

Koop je een van de merken waar veel suikerbietenstroop in zit en daarom ook meer ijzer? Dan is het verstandig om er nog iets naast te nemen waar veel vitamine C in zit. Vitamine C kan er namelijk voor zorgen dat het ijzer uit de suikerbietenstroop makkelijker kan worden opgenomen door je lichaam.

Plaats een reactie