free
hit counter

Is kokosmelk gezond?

In Nederland beschikken we helaas weinig over de echte grote kokosnoten waar we al het sap uit kunnen drinken. Deze komen voornamelijk voor in gebieden waar palmbomen met kokosnoten groeien. Echter hebben we in Nederland gelukkig wel genoeg kokosmelk tot onze beschikking. Kokosmelk wordt geproduceerd van het rijpe kokosvlees en is een romige vloeistof. Het heeft een zoete smaak en het beschikt over erg veel voedingsstoffen. De vraag is of kokosmelk gezond is voor ons lichaam. Vanwege de vele goede voedingsstoffen die er in zitten is deze melk gezond voor ons. Hieronder vertellen we er meer informatie over.

Waarom is kokosmelk gezond?

Kokosmelk beschikt over veel verschillende voedingsstoffen die er voor zorgen dat kokosmelk gezond is om te drinken. Hieronder sommen we de voordelen op.

  • Antioxidanten
  • Laurinezuur
  • Vitaminen en mineralen

Je lichaam heeft antioxidanten nodig om beschermd te zijn tegen talloze ziekten. Ieder lichaam krijgt namelijk te maken met vrije radicalen die de cellen in het lichaam proberen aan te tasten. Vrije radicalen kunnen ontstaan wanneer je huid verbrandt in de zon, wanneer je rookt of alcohol drinkt, bij teveel stress, tijdens het ouder worden of door ongezonde voeding te eten. Je hebt er dus zelf een invloed op in hoeverre je lichaam te maken krijgt met vrije radicalen. De antioxidanten bestrijden deze vrije radicalen en kokosmelk zit er boordevol mee. Hierdoor kun je verschillende varianten van kanker tegengaan of kun je de kans op ziekten als Alzheimer verminderen. Daarnaast zorgen antioxidanten er ook voor dat rimpels minder worden en dat je een gezonde huid behoudt. Kokosmelk is dus ook nog eens goed voor je huid.

Verder is kokosmelk gezond omdat het rijk is aan laurinezuur. Laurinezuur is onwijs effectief voor het bestrijden van bacteriën en virussen in het lichaam. Laurinezuur zijn verzadigde vetten en daarom wordt er al snel van kokosmelk gezegd dat het slecht voor je is, omdat verzadigde vetten de slechte vetten zijn voor je lichaam. Echter bestaan deze grotendeels uit middellange vetzuurketens en deze zijn gemakkelijk af te breken voor je lichaam. Daarnaast verhogen deze vetzuren het goede HDL cholesterol in je lichaam.

Ook is cocosmelk gezond vanwege de vitaminen en mineralen die er in te vinden zijn. Er zitten namelijk de vitaminen B, C en E in kokosmelk. De vitaminen uit het B-complex zijn belangrijk bij de stofwisseling in het lichaam en om het lichaam te voorzien in energie. Zoals we verder allemaal weten speelt vitamine C een belangrijke rol bij het versterken van het immuunsysteem. Vitamine C kan ook worden gezien als een antioxidant en het is belangrijk dat we hier dagelijks genoeg van krijgen. Tot slot is vitamine E goed bij het regelen van de stofwisseling en speelt het ook een belangrijke rol als antioxidant.

Tot slot zitten er enkele mineralen in kokosmelk. Dit zijn de mineralen kalium, magnesium, ijzer en fosfor. Magnesium is belangrijk voor de botopbouw, de prikkels naar de spieren en zenuwen en voor de opbouw van lichaamseiwit. Kalium is goed voor het regelen van de vochtbalans, fosfor is goed voor stevige botten en tanden en ijzer is belangrijk voor de aanmaak van bloedcellen.

Plaats een reactie