free
hit counter

Is broccoli gezond?

Broccoli is een groente die veel wordt klaargemaakt in de Nederlandse keuken. Op het internet en elders worden we overspoeld met feiten over deze groente. Volgens sommige mensen behoort broccoli tot een superfood en volgens anderen is broccoli gezond, maar behoort het niet tot de categorie superfood. Kan broccoli ziekten voorkomen of genezen? Een ding staat in ieder geval bij iedereen vast. Dat is dat broccoli gezond is voor ons lichaam. De beste manier is zelfs nog om de broccoli rauw te eten. Rauwe broccoli is het gezondst. Er zijn meerdere voordelen te behalen uit het eten van broccoli. Deze zullen we op deze pagina verder behandelen.

Waarom broccoli gezond is

Als het gaat om het eten van broccoli heb je geen excuus om je bord niet leeg te eten. Er zijn namelijk meerdere voordelen te behalen uit het eten van broccoli. En dit zijn belangrijke voordelen waar je je lichaam een groot plezier mee zult doen. Zo zit broccoli boordevol met belangrijke vitaminen, mineralen en aminozuren. Verder is bewezen dat het eten van broccoli kanker tegengaat, dat het een detoxerende werking heeft en dat het helpt tegen een verbrande huid.

Boordevol met belangrijke voedingswaarden

Wanneer je broccoli bij je maaltijd neemt hoef je niet bang te zijn dat je onvoldoende vitaminen binnenkrijgt. Broccoli zit boordevol met vitamine C. Wanneer je slechts 60 gram broccoli eet dan heb je al voldoende van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine C. Vitamine C is belangrijk om je immuunsysteem op peil te houden en zo zorg je voor een sterke weerstand tegen ziekten. Daarnaast is slechts 80 gram broccoli voldoende voor de dagelijkse hoeveelheid aan vitamine K. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en de botstofwisseling. Door hier voldoende van binnen te krijgen is je lichaam beter in staat om te herstellen van blessures. Verder is broccoli gezond vanwege de volgende vitaminen die er in zitten: A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B11 en E. Net als vitamine C is vitamine E ook een sterke antioxidant voor het lichaam.

Broccoli bestrijdt kankercellen

Wanneer je broccoli eet is je lichaam beter in staat om kankercellen te bestrijden. Dit komt voornamelijk voor bepaalde vitaminen, zoals A, C en E. Deze vitaminen zijn antioxidanten die de cellen beschermen van vrije radicalen en hiermee de kans op kanker verkleinen. Daarnaast zitten er verschillende fytonutriënten in broccoli die de werking van de voorgaande vitaminen versterken. Ook zit er in broccoli een groot volume aan glucosinolaat. In het lichaam wordt glucosinolaat omgezet naar stoffen die de kankercellen bestrijden.

Meer voordelen van het eten van broccoli

Het eten van broccoli heeft nog meer voordelen. Zo heeft broccoli een dotexerende werking waarbij gifstoffen het lichaam verlaten. Dit gebeurt zonder gevaar. Daarnaast zit broccoli vol met belangrijke vezels. Deze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering in het lichaam. Wetenschappers zijn nog aan het onderzoeken of broccoli een positief effect heeft op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Tot slot heeft broccoli een positief effect op de aanmaak van vitamine D. Dit zorgt er voor dat je huid beter tegen zonnestralen kan en minder snel verbrand.

Plaats een reactie