free
hit counter

Is havermoutpap gezond?

Havermout is een graan en deze graansoort is de laatste jaren steeds populairder geworden. Havermout wordt veel gegeten als pap. Zo kan het worden gemengd met een schaaltje melk en heb je super snel een heerlijke maaltijd voor je neus staan. Binnen een paar tellen heb jij een heerlijke en ook nog eens goedkope maaltijd achter de kiezen en ben je klaar voor de dag. Daarnaast is havermoutpap gezond voor je lichaam. Hieronder vind je diverse voordelen van het eten van havermoutpap. Na het lezen van dit artikel eet jij morgen ochtend ook een schaaltje havermoutpap op tafel!

Waarom havermoutpap gezond is

Er zijn diverse redenen waarom havermoutpap gezond is. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

  • Glutenvrij
  • Cholesterolverlagend
  • Goed om mee af te vallen
  • Belangrijke antioxidanten
  • Gevarieerd

Voor mensen die last hebben van coeliakie, oftewel allergisch zijn voor gluten, kan haver een goed alternatief zijn om te eten. Gluten is een stof dat in de meeste graanproducten voorkomt. Echter bevat haver van nature geen gluten en daarom kan havermout of havermoutpap een goed alternatief zijn voor deze mensen om te eten. Voor mensen die helemaal geen gluten mogen eten wordt het nog wel aangeraden om altijd goed de verpakking te controleren. Wanneer er op de verpakking staat vermeld dat het zonder gluten is dan ben je er pas echt zeker van. Omdat haver vaak in fabrieken wordt gemaakt waar ook andere granen worden gemaakt komt het al snel in aanmerking met gluten van andere haver.

Nog een reden waarom havermoutpap gezond is, is omdat het cholesterol verminderend werkt. Dat komt doordat er een bijzondere soort vezel in zit. In havermout zit namelijk beta-glucanen. Dit zijn oplosbare vezels. Deze vezels zorgen er voor dat er in de darmen veel vocht op wordt genomen. Naast het vocht worden er ook vetzuren, cholesterol en zouten opgenomen in de vezels. Hierbij gaat het voornamelijk om het slechte cholesterol en dat is gunstig voor je lichaam. Hierdoor wordt ook de kans op hart- en vaatziekten tegengegaan.

Daarnaast is het goed voor je om havermoutpap te eten wanneer je graag wilt afvallen. Daar zorgen de vezels namelijk mede voor. De vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en je zit dan ook langer vol na het eten van havermoutpap. Hierdoor ga je minder andere ongezonde voeding eten. Ook bevat havermout zelf maar bijzonder weinig calorieën.

Verder zitten er belangrijke antioxidanten in havermout. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken. Vrije radicalen ontstaan door slechte voeding, alcohol, roken, stress, ouderdom of zonlicht. Door het eten van havermoutpap help je je lichaam dus om verschillende vormen van kanker te voorkomen.

Varieer het eten

Havermoutpap hoeft nooit saai te zijn. Veel mensen gaan het na een tijdje saai vinden om iedere ochtend een bordje havermoutpap te eten, maar je kunt het erg makkelijk gevarieerd maken. Zo kun je allerlei verschillende soorten fruit door de havermoutpap heen gooien, zoals banaan, bessen, aardbeien of kiwi. Naast fruit kun je er ook verschillende noten en zaden in doen of je doet er pure chocolade in. De havermoutpap blijft hier ook super gezond door.

Plaats een reactie